Massively Multiplayer Online games (MMO’s) zijn online games die vele duizenden gamers wereldwijd tegelijkertijd spelen in een virtuele wereld.

MMO’s zijn er in verschillende vormen: rollenspelen (MMORPG), first-person shooters (MMOFPS), Multiplayer Online Battle Arena (MOBA), en real-time strategiespelen. Mensen die veel gamen hebben vaak een voorkeur voor MMO’s. Bepaalde kenmerken van dit soort game zorgen ervoor dat gamers langer blijven spelen. Enkele daarvan zijn:

MMORPG’s zijn games waarin je een bepaalde rol speelt in een grote fantasie- of sciencefictionwereld. Het spel wordt met meerdere spelers gespeeld en loopt dag en nacht door. Deze spellen zijn als het ware 'onuitspeelbaar'. De gamer moet veel spelen om er beter in te worden (en dus vaardigheden op te doen) en om verder te geraken. Zo ontstaan verwachtingen binnen het team en druk voor de speler OM zoveel mogelijk aanwezig te zijn in het spel. Een voorbeeld van dit soort games is World of Warcraft.

In een first person shooter spel (FPS) zie je het personage dat je bestuurt niet op het scherm maar bestuur je het spel vanuit de eerste persoon. Je ziet op het scherm het wapen dat je bedient. De bedoeling van het spel is dat je je tegenstanders neerschiet voor ze jou neerhalen. FPS kan je alleen of in een ‘clan’ (een team) spelen. Spelen in een clan brengt bepaalde verwachtingen mee. Voorbeelden van Actie-/FPS-games zijn Call of Duty en Counterstrike.

Wat is gamen?

Games zijn digitale spellen op elektronische apparaten zoals computer, console, tablet of smartphone.