Het effect van de gastric bypass is voor de meeste mensen zowel mentaal als fysiek uitmuntend. Toch blijkt uit onderzoek dat een minderheid een grotere kans maakt op alcoholproblemen.

Een gastric bypass is een operatie waarbij je maag wordt verkleind en het spijsverteringskanaal wordt omgelegd. Met die ingreep worden ernstige vormen van overgewicht behandeld, vooral de zogeheten morbide obesitas. Het is tot op vandaag de meest effectieve aanpak voor drastisch gewichtsverlies.

Hoewel het effect van de gastric bypass voor de meeste mensen zowel mentaal als fysiek uitmuntend is, blijkt uit onderzoek dat een minderheid een grotere kans maakt op alcoholproblemen. Wat precies de reden hierachter is, is nog niet duidelijk. Het zou liggen aan een combinatie van lichamelijke en psychische factoren.

Bij een normale maag wordt de alcohol namelijk een tijdje in de maag vastgehouden en gaat die daarna druppelsgewijs naar de darmen. Via de darmen komt alcohol in je bloed terecht. Na een gastric bypass komt de alcohol veel sneller in de darmen terecht waardoor de hoeveelheid alcohol in het bloed sneller piekt. Bovendien blijft de alcohol ook langer in het lichaam.

Een gastric bypass laten uitvoeren zorgt er bij sommige mensen voor dat ze minder voldoening of belonend effect halen uit het eten. Ze weten dan niet altijd goed hiermee om te gaan. Dat kan ervoor zorgen dat ze naar andere (genots-)middelen grijpen om een gevoel van beloning te ervaren. Zo’n verschuiving wordt ook wel eens ‘de verslavingstransfer’ genoemd. Van een probleem met of ‘verslaving aan’ voeding gaat men over naar een probleem met of ‘verslaving aan’ alcohol.

Veel mensen blijven na de operatie nog alcohol drinken, terwijl de officiële richtlijn is: geen alcohol meer.

Tournée Minérale: een maand zonder alcohol

‘Tournée Minérale’ is terug! De Druglijn roept jaarlijks op om in februari een maand geen alcohol te drinken.