Stoppen of minderen met drank, drugs, pillen of gokken kan een hele opdracht zijn. Je vriend(in) moet die klus uiteraard zelf klaren. Jij kan dat niet in zijn of haar plaats doen. Maar vrienden zijn er voor elkaar. Met jouw steun en aanmoediging lukt het ongetwijfeld beter.

Je vriend(in) is meer dan 'een gebruiker' of 'verslaafde'

Blijf in je vriend of vriendin meer zien dan louter iemand die drugs gebruikt. Maak een onderscheid tussen hoe je vriend(in) echt als persoon is, en wat drank, gokken, pillen of drugs van hem of haar maken. Hoe hard het gebruik zijn of haar leven misschien ook domineert, er zijn ongetwijfeld nog andere interesses en dingen waar je vriend(in) zich mee bezighoudt. Heb ook daar oog voor.

Er zijn: de kracht van je vriendschap

Gewoon er zijn helpt echt. Je bent dan wel geen expert in drank-, drug- of gokproblemen, maar je kent je vriend(in) wel door en door. Wees gewoon jezelf, breng wat tijd samen door voor een babbel of doe samen iets leuks.

Wees realistisch: gun jezelf en je vriend(in) tijd

Verslaving is geen knop die je zomaar omdraait. Stoppen gaat met ups en downs. Weet dat het meerdere pogingen kan vergen. Bovendien betekent stoppen niet dat alle problemen meteen van de baan zijn. Ze zijn meestal door jarenlang gebruik ontstaan en kunnen dus niet plotsklaps opgelost worden. Stoppen vraagt meestal meer tijd dan verwacht. Geef je vriend(in) die tijd en zet ook jezelf niet onder tijdsdruk.

Zorg dat je genoeg weet over stoppen

Stoppen zonder slag of stoot is een illusie. De kans is groot dat er lichamelijke en psychische klachten bij komen kijken. Informeer je daarover, bijvoorbeeld via het Drugs ABC, of door contact met ons op te nemen. Zo weet je waar je je aan kan verwachten en lukt het beter om je vriend(in) bij te staan.

Zoek hulp: waar en bij wie kan jij terecht?

Je kan maar doen wat je kan. Hol jezelf dus niet voorbij in je drang om te helpen. Wees realistisch in wat je vriend(in) van jou mag verwachten en omgekeerd. Zoek steun in jouw omgeving. Blijf er niet mee rondlopen als je je ongerust of machteloos voelt. Kan jij zelf ook terecht bij een andere vriend of vriendin, je ouders, een vertrouwenspersoon of je huisarts? Praat met hen over je zorgen.

Er zijn grenzen aan wat jij kan doen om te helpen. Let daarbij op voor veel voorkomende valkuilen…