Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Veelgestelde vragen naasten » Hoe kan ik testen of mijn kind drugs gebruikt?

Hoe kan ik testen of mijn kind drugs gebruikt?

Het is praktisch mogelijk om, via de apotheek of de huisarts, urine te testen op sporen van een aantal drugs. Maar testen is in veel situaties niet de juiste oplossing.

Druggebruik kan sporen nalaten in de urine. Van een aantal drugs, zoals cannabis, cocaïne, speed, xtc of heroïne, kunnen die afbraakstoffen opgespoord worden met een urinetest. Dat kan op twee manieren:

  • via de huisarts, die een urinestaal doorstuurt naar een medisch lab
  • of thuis, met een testje van de apotheek

Je kind laten testen of niet?

Heel wat ouders die vermoedens of weet hebben van druggebruik overwegen hun kind te testen met een drugstest of cannabistest. Als ouder ben je uiteraard bezorgd en op zoek naar uitsluitsel. In die omstandigheden lijkt zo’n urinetest uitkomst te bieden. Toch hangen er nogal wat beperkingen aan vast.

Eerst en vooral kan een urinetest het vertrouwen tussen ouders en kind serieus onder druk zetten en tot kat-en-muisspelletjes leiden. Een drugstest van de apotheek thuis uitvoeren vergt ook wat kennis van zaken. En het testresultaat (positief of negatief) biedt bovendien niet altijd de gehoopte duidelijkheid. Het kan soms meer vragen oproepen dan het antwoorden biedt.

Stel: je krijgt het resultaat van de drugstest. Wat dan?

Positief testresultaat

Wat doe je als het resultaat positief is? Je weet dan wel dat je kind drugs gebruikt heeft, maar ook niet veel meer dan dat.

Het is een momentopname en zegt weinig of niets over de omvang en het tijdstip, laat staan over de evolutie of de reden van het druggebruik.

Negatief testresultaat

Stel dat de test negatief is, maar je blijft aan uiterlijk en gedrag dingen opmerken die op druggebruik kunnen wijzen… zijn alle zorgen dan van de baan?

Vaak blijven deze vragen onbeantwoord:

  • Is het vertrouwen in je kind met een negatief resultaat plotsklaps hersteld?
  • Welke garantie biedt een negatief resultaat dat je kind vorige maand niet gebruikt heeft of het binnen een half jaar niet zal doen?
  • En continu testen is ook geen optie, want hoe lang houd je dat vol: een half jaar, één, twee of vijf jaar?

Meer hulpmiddel dan oplossing

Merken of je kind cannabis of andere drugs gebruikt is moeilijk. Enkel afgaan op uiterlijke symptomen, zoals de klassieke verwijde pupillen of rode ogen, is nogal riskant. Beter is het om een totaalbeeld te vormen van hoe het met je kind gaat.

Met of zonder urinetest, vroeg of laat moet het toch tot een echt gesprek komen. De beste manier om te weten te komen of je kind drugs gebruikt, is uiteindelijk uit zijn of haar mond. Dat klinkt simpel maar is verre van eenvoudig. Het vereist dat open en eerlijk over persoonlijke dingen kan gepraat worden: bijvoorbeeld over relaties en voorbehoedsmiddelen, maar ook over drugs. In je opvoeding actief interesse tonen voor het doen en laten van je kind, voor hoe het zich voelt, voor waar en met wie het omgaat, helpt vaak beter om de kans op druggebruik in te schatten dan via omwegen op zoek gaan naar duidelijkheid.

Controle over je gebruik

Hoe hou je je gebruik onder controle? Hoe voorkom je problemen? Hoe ga je te werk wanneer je op het punt bent gekomen dat je wil minderen of stoppen?

Ontdek wat je kan doen

Bezorgd om iemand

Er duiken heel wat kopzorgen op als iemand waar je om geeft alcohol, drugs of pillen misbruikt, of overmatig gamet of gokt. Deze pagina’s helpen je op weg.

Ontdek ons advies op maat van partners, familie en vrienden

Veelgestelde vragen

Partners, familieleden en vrienden van mensen die in de problemen komen door hun gebruik, zitten vaak met dezelfde onzekerheden. Op deze pagina’s vind je antwoorden op de vragen die we bij De Druglijn het vaakst horen.