Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

De vrienden van Bram willen cocaïne proberen. Hijzelf heeft daar geen zin in.

Bram (18 jaar) heeft ruzie met zijn vriendengroep over cocaïne. Lees hier zijn verhaal.

“Vorig weekend is er zware ruzie ontstaan met mijn vrienden. We vormen al een paar jaar een vast groepje, gaan samen op stap, naar festivals, op reis en zo. Regelmatig wordt er ook wel eens een jointje gerookt. Gewoon voor de fun. Ik heb daar geen probleem mee, we zijn ook achttien ondertussen, onze apenjaren hebben we wel gehad.

Maar nu kwam Glenn met een heel verhaal over cocaïne aandraven. Hij kan er aangeraken. Hij stelde voor om een feestje bij hem thuis te geven en dat hij wel voor de drank en de coke zou zorgen.

De anderen hadden er blijkbaar minder moeite mee, maar sorry, voor mij gaat dat echt te ver. Er ontstond een hele discussie die uiteindelijk uitdraaide op die ruzie.

Ik vraag me nu af of Glenn zelf al aan de cocaïne zit? Het zou wel kunnen, want de laatste tijd komt hij mij nogal arrogant over.

In elk geval, ik ben niet van plan om mijn vriendenkring te laten veranderen omwille van drugs. Ik wil die gasten echt niet laten vallen, maar ik wil er mij ook niet bij neerleggen. Ik ben ondertussen te oud om mee te lopen met de rest. Zien zij dan echt niet in dat cocaïne snuiven heel wat anders is dat een jointje roken op de camping?”

‘Bram’ en ‘Glenn’ zijn schuilnamen en de afbeelding bij dit verhaal is fictief.

De Druglijn garandeert anonimiteit. Verhalen of uitspraken worden nooit online geplaatst zonder voorafgaandelijke toestemming van de betrokkene.

Als een vriend of vriendin je in vertrouwen neemt…

Voel je je onder druk gezet om mee te gebruiken? Probeer je daar niet door te laten meeslepen. Jij maakt je eigen keuzes.

Een gesprek aanknopen

Als je je zorgen maakt over een vriend of vriendin, blijf er dan niet mee zitten. Met elkaar praten is de eerste stap.

Kan je zien of iemand drugs gebruikt heeft?

Zolang je iemand niet hebt zien gebruiken, is het moeilijk om zeker te zijn.

Meer advies voor vrienden

Een vriend met een probleem

Alcohol, cannabis, cocaïne of nog iets anders: je weet of vermoedt dat je vriend of vriendin gebruikt.

Praten over drank of drugs

Als vrienden kan je veel losser en gemakkelijker met elkaar babbelen. Dat is jouw sterkte. Je hebt echt wel invloed op elkaar.

Een vriend helpen

Je wil er zijn voor je vriend, om uit deze moeilijke periode te raken. Maar wat kan je doen, en hoe ver kan je gaan?