Ik maakte me echt zorgen om Maud. Daarom heb ik al een paar keer proberen praten over dat blowen. Gewoon zeggen dat ik merk dat ze vaak moe en suf in de les zit. Vragen wat er scheelt en of ik kan helpen. Maar Maud reageert dan heel bot.

Wiet verpest onze vriendschap

"Ik maak me zorgen om mijn vriendin Maud. Van jongs af aan zijn Maud en ik onafscheidelijk, echt twee handen op één buik. We trokken altijd op met de jongens van de wijk. Wij als enige meisjes met die bende: we stonden altijd al ons mannetje en amuseerden ons rot.

Maar de laatste tijd is de lol eraf. Maud gedraagt zich koeler en afstandelijker. Egoïstischer ook. Ze rookte al, maar een paar maanden geleden is ze ook beginnen blowen. Toen ik dat vernam, wist ik niet veel over wiet. Op het internet vond ik heel wat informatie. Ben wel geschrokken van wat cannabis met je kan doen. Ik las bijvoorbeeld dat je ervan kan flippen… Stel je voor dat Maud zoiets zou overkomen!

Ik ben zelf geen doetje, maar omdat ik er alsmaar ongeruster over werd, heb ik al een paar keer proberen praten over dat blowen. Gewoon zeggen dat ik me zorgen maak, dat ik merk dat ze vaak moe en suf in de les zit. Vragen wat er scheelt en of ik kan helpen. Maar Maud reageert dan heel bot. Volgens haar is er niks aan de hand. En het zijn mijn zaken niet, zegt ze. Maar ik maak me echt zorgen om haar. Mauds ouders zijn pas uit elkaar en ik weet dat ze het daar zwaar mee heeft. Soms denk ik dat ze de problemen thuis weg wil blowen. Maar zo los je dat toch niet op? Ik wil haar niet in de steek laten, maar weet niet wat ik moet doen."


Advies voor mensen die zich zorgen maken over het gebruik van een vriend of vriendin.

'Ella' en 'Maud' zijn schuilnamen en de afbeelding bij dit verhaal is fictief. De Druglijn garandeert anonimiteit. Verhalen of uitspraken worden nooit online geplaatst zonder voorafgaandelijke toestemming van de betrokkene.