Een shisha-pen (hookah-pen, E-shisha) is een verdamper die eruit ziet als een kruising tussen pen en een sigaret. De pen bestaat in verschillende smaken zoals cola, kersen, aardbei,… Bij het inhaleren van de waterdampen komt het aroma vrij. 'Shisha' is Arabisch voor waterpijp en ook het woord 'hookah' verwijst daarnaar.

Een shisha-pen bevat dus geen drugs. De meeste pennen bevatten evenmin tabak en dus ook geen nicotine maar wel stoffen zoals propyleenglycol, glycerol en glycerinetriacetaat. Dit zijn vloeistoffen die bij verhitting een damp vormen die op rook lijkt. Toch worden er ook shisha-pennen verkocht die wel nicotine bevatten. Die zijn te vergelijken met elektronische sigaretten.

Is een shisha-pen schadelijk?

Een shisha-pen zonder tabak geeft geen nicotine of teer vrij. Daardoor is ze minder schadelijk dan een sigaret. Er is echter weinig onderzoek naar de schadelijkheid van een shisha-pen omdat deze nog niet zo lang bestaat.

Propyleenglycol, dat ook in gewone sigaretten zit, irriteert de luchtwegen en de ogen. Bij de verbranding kunnen kankerverwekkende stoffen ontstaan. Het is onbekend of dit ook gebeurt aan de lagere temperatuur van de shisha-pen.

Wat zegt de wet?

Een shisha-pen bevat geen nicotine, maar behoort toch tot de categorie 'elektronische sigaretten'. Het Koninklijk Besluit van 28 oktober 2016 bepaalt dat alle elektronische sigaretten als gelijkwaardig worden beschouwd als tabak. Daarom is het verboden om:

  • e-sigaretten te roken in gesloten publieke ruimtes
  • reclame of promotie voor e-sigaretten te maken, met uitzondering van krantenwinkels en gespecialiseerde verkooppunten
  • e-sigaretten op afstand (via internet) te verkopen.

Sinds 1 november 2019 is de verkoop van tabak verboden aan wie geen 18 jaar is. Dat geldt ook voor e-sigaretten.

Zet een shisha-pen aan tot het roken van tabak of cannabis?

Het roken van een shisha-pen lijkt op tabak roken. Als je aan een shisha-pen trekt, komt de damp vrij en licht het uiteinde van de pen op. Het zou de stap kunnen verkleinen om later tabak te gaan roken. En op zijn beurt staat vast dat voor rokers de stap om cannabis te roken kleiner is dan voor wie niet rookt. Ook maken de verschillende fruitsmaakjes de shisha-pen extra aantrekkelijk voor kinderen en jongeren.

Drank, drugs of pillen op het werk? Goed gek

Affiche die sensibiliseert over de risico's van middelengebruik op het werk.