Pijnstillers worden ingenomen om plotse of aanhoudende pijn te verzachten.

Er bestaan heel wat verschillende soorten pijn: hoofdpijn, spierpijn, tandpijn, pijnlijke maandstonden,… Soms kan men de pijn verzachten zonder medicijnen (bijvoorbeeld door te rusten), maar sommige pijnen vragen een aangepaste behandeling. Daarvoor bestaan verschillende pijnstillers, telkens met een eigen werking (en nevenwerkingen).

De meest verkochte pijnstillers zijn gemaakt op basis van acetylsalicylzuur (bekend als Aspirine®) of paracetamol (bijvoorbeeld Dafalgan®). Er zijn ook ontstekingsremmende pijnstillers en zware pijnstillers die verwant zijn aan opiaten (de narcotische pijnstillers).

Enkelvoudige preparaten bevatten één pijnstillende stof, maar er zijn ook combinatiepreparaten die bijvoorbeeld zowel codeïne als paracetamol of acetylsalicylzuur bevatten.

Pijnstillers zijn te verkrijgen in pilvorm, als zetpil, siroop of wateroplosbare tabletten. Sommige pijnstillers zijn ook in pleistervorm verkrijgbaar en in ampullen voor injectie.

Studeren en medicatie gaan niet hand in hand

Folder over de effecten en risico's van medicatie bij het studeren. Inclusief tips om de examens zonder pillen door te komen. Dit materiaal draagt het WAT WAT-label voor kwaliteitsvolle jeugdinformatie.

Veelgestelde vragen

Een greep uit de vragen over pijnstillers

Meer over pijnstillers