Alternatieve benamingen: kansspelen, wedden, geld, kans, casino

Wat is gokken?

Onder 'gokken' worden activiteiten verstaan waar 'geld' en 'kans' centraal staan. Als je gokt of wedt zet je geld in met de kans geld te winnen of te verliezen. Vandaar dat we het verder hebben over 'kansspelen'. De uitslag wordt bepaald door het toeval of het lot.

Effecten

Kansspelen en weddenschappen zorgen voor een gevoel van opwinding. Hoe meer er op het spel staat, hoe spannender. Gokken en wedden kan op die manier een roes veroorzaken die vergelijkbaar is met de roes van alcohol- of ander druggebruik. Je gaat helemaal op in het spel en kan er geagiteerd van geraken, maar ook prikkelbaar en neerslachtig worden.

Risico's

De spanning van het winnen of verliezen maakt gokken en wedden aantrekkelijk, maar ook riskant. Ook al wordt er bij gokken en wedden niet echt een middel gebruikt, toch kan er verslaving ontstaan, die vergelijkbaar is met drug- of alcoholafhankelijkheid. Zo kan men op verschillende vlakken in de problemen geraken.

Wetgeving

De Belgische wet bepaalt de soorten toegelaten kansspelinrichtingen en kansspelen, de vergunningen en de controle en ze voorziet ook maatregelen om spelers te beschermen.

Risico's beperken

Gokken is nooit zonder risico, maar je kan de risico's beperken met behulp van volgende tips.

Test jezelf

Hoe riskant is mijn gokgedrag? Hoe staat het met mijn kennis over gokken?

Materialen over gokken

Iemand steunen bij het stoppen met drank, drugs, pillen en gokken

Wil je iemand uit je omgeving - zoon, dochter, ouder, partner, broer, zus, vriend(in),…- helpen bij het stoppen met drank- of druggebruik? Deze folder biedt basisadvies en houvast.