Het gebruik van hasj en wiet kan wel degelijk leiden tot een afhankelijkheid. Wie gedurende lange tijd veel en vaak gebruikt, kan geestelijk afhankelijk worden. Bij regelmatig gebruik kunnen mensen na verloop van tijd meer cannabis nodig hebben om hetzelfde effect te bereiken (tolerantie).

Afhankelijkheid en tolerantie

In plaats van 'verslaving' wordt ook de term 'afhankelijkheid' gebruikt. Er is een onderscheid tussen lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid.

  • Lichamelijke afhankelijkheid: je lichaam raakt gewend aan de drug en protesteert wanneer je ermee stopt. Dat noemt men afkickverschijnselen.
  • Tolerantie: je lichaam heeft steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken.
  • Geestelijke afhankelijkheid: je verlangt enorm naar de drug. Je kan je eigenlijk niet meer goed voelen zonder dat middel.

Cannabis en lichamelijke afhankelijkheid

Cannabis staat niet bekend als een drug waar je lichamelijk afhankelijk van kan raken. Toch ervaren mensen die willen stoppen met cannabisgebruik vaak allerlei klachten, zoals slapeloosheid, rusteloosheid, gebrek aan eetlust, overmatig zweten, woedebuien, agressie, angst, nervositeit en prikkelbaarheid. Deze ontwenningsverschijnselen doen zich vooral voor in de eerste week na het stoppen. Ze kunnen ook in de tweede week aanhouden maar verdwijnen geleidelijk aan.

Cannabis en tolerantie

Wie regelmatig veel cannabis gebruikt, kan na verloop van tijd een zekere tolerantie ervaren: er is meer hasj of wiet nodig om hetzelfde effect te krijgen. Ook negatieve tolerantie komt wel eens voor. De persoon wordt dan juist gevoeliger voor de werking van THC.

Cannabisgebruik leidt niet automatisch tot een behoefte aan andere drugs. Waar cannabis gebruikt wordt, zijn weliswaar soms ook andere drugs voorhanden. Toch stapt de overgrote meerderheid van de mensen die cannabis gebruiken niet over naar andere drugs.

Cannabis en geestelijke afhankelijkheid

Het gebruik van hasj en wiet kan leiden tot geestelijke afhankelijkheid. Dat betekent dat alles meer en meer rond cannabis draait in je leven en dat je er moeilijk mee kan stoppen. Je wil steeds weer die roes ervaren, niets anders telt nog.

Waar de fysieke klachten na het stoppen meestal relatief snel verdwijnen, is het veel moeilijker om te weerstaan aan het verlangen naar cannabis.

Wie wordt afhankelijk?

Vooral wie cannabis gebruikt om problemen uit de weg te gaan, kan geestelijk afhankelijk raken. Het cannabisgebruik kan sommige behoeften en verlangens wel tijdelijk inlossen, maar lost problemen nooit op.

Ongeveer 10% van de personen die ooit cannabis gebruikt hebben, wordt op een bepaald moment ook afhankelijk van cannabis. Het gaat veelal om mensen die systematisch gebruiken en waarbij het gebruik steeds toeneemt.

Adolescenten komen veel vaker in de problemen. Wie vóór de leeftijd van zestien cannabis begint te gebruiken, loopt meer risico om afhankelijk te raken. Zo wordt één op zes van de mensen die al sinds hun adolescentie cannabis gebruikt afhankelijk. Hoe frequenter het gebruik, hoe hoger het risico.

Test jezelf
Hoe riskant is mijn cannabisgebruik? Hoe staat het met mijn kennis over cannabis?

Mijn maten zeiden altijd dat cannabis niet verslavend is. Zelf was ik daar ook helemaal van overtuigd. Ik stop wanneer ik wil, dacht ik. Mooi niet: cannabis is veel verslavender dan ik dacht.

'Björn' (20 jaar)

Lees meer

Stoppen met drank, drugs, pillen of gokken

Stoppen met drank, drugs, pillen of gokken gaat zelden zonder slag of stoot. Het is een verhaal van wisselend succes, tegenslagen en overwinningen. Deze folder biedt basisadvies en houvast.