Zowel bij een vermoeden als wanneer je het zeker weet… al snel steken twijfels de kop op. Overdrijf ik? Of ben ik aan het panikeren? Het laatste wat je wil, is je partner ten onrechte beschuldigen.

Die twijfels en bezorgdheid zijn begrijpelijk, want je ziet je partner graag. Bovendien ontkennen mensen vaak hun gebruik of problemen. Zelf merk je echter dingen op die vragen oproepen. Als partner wil je weten waar je aan toe bent.

Je vermoedens en bezorgdheid groeien als je allerlei veranderingen opmerkt in de gemoedstoestand of in het doen en laten van je partner. En zeker wanneer er dingen fout gaan lopen. Uiteraard probeer je er in eerste instantie over te praten. Maar als dat steeds moeilijker wordt, ontstaat de verleiding om via allerlei omwegen zekerheid te krijgen. Je doorzoekt het huis naar drank, drugs of pillen. Of je controleert rekeningen, mails of gsm. Dat is een begrijpelijke reactie. Maar als je partner erachter komt, is het een opdoffer voor jullie verstandhouding. Dan wordt praten nog moeilijker.

Als partner heb je het recht om bezorgd te zijn om iemand waar je veel om geeft. Je hoeft ook niet te bewijzen dat hij of zij een probleem heeft.

Misschien probeert je partner jou te sussen. Moet je het gebruik aanvaarden en je bij de feiten neerleggen? Is het al die discussies en woordenwisselingen wel waard? Is het niet beter om alles met de mantel der liefde te bedekken? Wees daar waakzaam mee, want op termijn kan het ten koste van jezelf gaan. Een gezonde relatie verdraagt niet dat jij blijft piekeren en je partner zomaar zijn of haar zin doet. Als iemand om jou geeft, moet hij of zij ook rekening kunnen houden met jouw gevoelens en bezorgdheden.

Welke alarmsignalen kunnen een teken aan de wand zijn?

Test jezelf

Is je gebruik riskant? Gok of game je te veel? Kom het snel en anoniem te weten via deze test