Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Het lief van Stien brengt meer tijd door met zijn blowende vrienden dan met haar

Stien (16 jaar) maakt zich zorgen om het cannabisgebruik van haar vriend. Lees hier haar verhaal.

“Maarten en ik zijn al iets meer dan een jaar samen. Hij is achttien, twee jaar ouder dan ik. Ik zie hem echt doodgraag! We konden van in het begin goed babbelen.

Maar sinds hij meer en meer met die kameraden van de skateclub optrekt, blowt hij vaak. Bijna elke dag. Hij zou daar mee begonnen op z’n vijftiende, maar toen was het blijkbaar maar af en toe.

Zoals het nu loopt, is echt niet fijn meer. Hij heeft geen tijd om met mij af te spreken, maar hij gaat wel skaten met zijn vrienden. En dan blowen ze elke keer. Een vriendin vertelde dat hij laatst zelfs voor de les al geblowd had! En het gaat al niet fameus op school.

Maarten blowt elke dag. Wanneer hij niet kan blowen is hij nerveus en kortaf. Zoals het nu loopt, is niet fijn meer.

Ik heb gewoon schrik dat hij het uit zal maken. Gewoon omdat ik niet wil dat hij nog blowt.

Ik ben superhard tegen wiet. Het zegt me niks. Ze zitten daar maar zo stom te lachen om niets. Hij zegt dat hij me graag ziet en hij blowt niet als we bij elkaar zijn. Maar zoveel heb ik daar ook niet aan: soms is hij nerveus en kortaf tegen mij, gewoon omdat hij niet kan blowen.

We hebben er de laatste tijd steeds vaker ruzie over. Naar mij luistert hij niet, naar zijn vrienden wel. Maar ik ben toch zijn lief? Gisteravond was het weer zo. Ik ben kwaad en huilend naar huis gefietst.

Wat moet ik nu doen? Ik zie hem echt graag en ben bang dat hij verslaafd raakt. Of het al is? Moet ik het tegen zijn ouders zeggen? Dat is toch verraad? Dan raak ik hem zeker kwijt. En dat wil ik echt niet.”

‘Stien’ en ‘Maarten’ zijn schuilnamen en de afbeelding bij dit verhaal is fictief.

De Druglijn garandeert anonimiteit. Verhalen of uitspraken worden nooit online geplaatst zonder voorafgaandelijke toestemming van de betrokkene.

Is mijn partner verslaafd?

Neemt het gebruik van drank, drugs, pillen of het gokken toe, dan wordt de kans op problemen groter. Ook zonder afhankelijkheid zijn er trouwens problemen mogelijk.

Kan je afhankelijk worden van cannabis?

Het gebruik van hasj en wiet kan wel degelijk leiden tot een afhankelijkheid. Bij regelmatig gebruik kunnen mensen na verloop van tijd meer cannabis nodig hebben om hetzelfde effect te bereiken.

De risico’s van cannabis

Cannabis brengt risico’s met zich mee op korte en lange termijn.

Meer advies voor partners

Heeft mijn partner een probleem?

Wie drinkt, drugs gebruikt of gokt, is niet meteen verslaafd. Hoe weet je dat het fout loopt?

Mijn partner steunen

Jouw hulp en steun kunnen een belangrijke rol spelen. Maar hoe pak je dat aan?

Als praten niet lukt

Je hebt al vaak geprobeerd om te praten, maar er verandert niets. Wat rest je dan nog?