Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Aanbod materialen versterkt met stoppen-brochure, nieuwe affiches en flyers

26/04/2024
Sinds 2023 zetten we met De Druglijn in op nieuw drukwerk. Ook in deze digitale tijden blijft dat relevant. Affiches en flyers doen op verschillende plaatsen dienst als een eenvoudige prikkel: ze kunnen confronteren met een herkenbare vraag of bezorgdheid. Dat kan uitnodigen om contact op te nemen met De Druglijn, en zo op zoek te gaan naar informatie, advies of hulp. Ook brochures hebben nog steeds een bestaansreden: voor sommige mensen blijft het relevant om iets letterlijk in handen te kunnen nemen, en even het advies rustiger te kunnen doorlezen dan wat mogelijk is op scherm. Ook in de hulpverlening kan een brochure een gemakkelijk vertrekpunt of houvast zijn voor een gesprek. Bij die brochures waken we er wel over dat de inhoud behapbaar blijft, door die beter te spreiden en visueler te brengen dan in onze vroegere folders. Zo komen de belangrijkste boodschappen al over, zonder dat de lezer grote volumes tekst moet overwinnen.

Brochure geeft advies bij het stoppen

De nieuwe brochure ‘Stoppen met drank, drugs, pillen of gokken’ is bedoeld voor mensen die aan de slag willen met hun gebruik. Er wordt in geduid dat stoppen begint met begrip en inzicht in het gebruik, en dat je sterker staat met een goede voorbereiding. Er wordt ook ingegaan op de klachten die kunnen opduiken tijdens het ontwennen. Als je weet waar je aan te verwachten, helpt dat om ermee om te gaan. De lezer wordt ook aangemoedigd om steun of hulp te zoeken. Tot slot helpt de brochure ook om een uitschuiver of terugval als leermoment te zien.

Deze brochure volgt het format van het vorig jaar verschenen ‘Iemand steunen bij het stoppen’. De informatie en het advies in beide brochures sluit mooi bij elkaar aan, de ene bedoeld voor de mensen die gebruiken, de andere voor naasten.

Naast deze twee verscheen eerder al een derde brochure in dezelfde stijl, en met dezelfde zorg om uitgebreide informatie toch visueel en verteerbaar te brengen: ‘Bezorgd over gokken’. Die is zowel voor de mensen die gokken, als voor hun naasten bedoeld.

Drie nieuwe flyers met een pertinente vraag over lachgas, heroïne en combigebruik

Terwijl de brochures sterk inzetten op informeren en adviseren, bestaat er ook een reeks flyers om aandacht te trekken en door te verwijzen naar De Druglijn. Ze zijn zeer beknopt en in een oogopslag te lezen. Elke flyer beantwoordt een concrete vraag, zo gekozen dat ze het onderwerp prominent in de kijker zet. Die vraag staat op de cover, en is zo ook een teaser, die benieuwd maakt naar het antwoord op de binnenkant. De flyer maakt ook duidelijk dat mensen met andere vragen over het onderwerp terechtkunnen bij De Druglijn. Ideaal materiaal voor bijvoorbeeld een infostand, folderrek, of om mee te geven na een vorming.

De vragen op de cover van de nieuwe flyers zijn:

De reeks, waarvan vorig jaar al flyers uitkwamen over cannabis, cocaïne en speed, verdubbelt met deze drie nieuwe in aantal.

Affichereeks om De Druglijn in de kijker te zetten

In dezelfde stijl en met een vergelijkbare insteek is er nu ook een affichereeks. Het doel ervan is simpel: overal waar dat relevant is bekendmaken dat je met vragen over drank, drugs, pillen, gokken en overmatig gamen bij De Druglijn terecht kan.

Net zoals bij de flyers vertrekt elke affiche vanuit de praktijk van het beantwoordwerk aan de lijn. Ze trekt de aandacht met een sterke, herkenbare vraag. Meteen onder de vraag leidt een QR-code naar een webpagina met het antwoord. Hun handig formaat (A3) maakt de affiches geschikt voor een wachtzaal, een prikbord in een openbaar gebouw en dergelijke meer.

De affiches werken uiteraard ook voor mensen zonder smartphone: iedereen kan De Druglijn bellen, mailen of chatten om het antwoord op deze of andere vragen te krijgen. Die boodschap komt over ook zonder de QR-code te scannen.

Er zijn nu 5 affiches met dit ontwerp:

Ze kunnen als reeks gebruikt worden, waarbij op een grote locatie meerdere varianten opgehangen worden. Of ze kunnen doelgericht ingezet worden, door bijvoorbeeld de affiche over cannabis te kiezen voor een plaats waar veel jongeren (van 16 of ouder) langskomen.

Ouder materiaal wordt stukje bij beetje omgezet

Het bovenstaande geeft een overzicht van het Druglijn-materiaal in de nieuwe huisstijl, met extra aandacht voor laagdrempeligheid en het ‘snackable’ presenteren van de informatie. Dit materiaal zal stapsgewijs verder uitgebreid worden. Tot dan blijven, over de thema’s die nog niet aan bod kwamen, de vroegere Druglijn-materialen nog even beschikbaar.

Je vindt hier het volledige overzicht van de nieuwe èn oude materialen.

Meer nieuws over De Druglijn

Meer weten over de resultaten, campagnes en andere initiatieven van De Druglijn? Op zoek naar een persbericht van De Druglijn?

Ga naar het Druglijn-nieuwsoverzicht

Ander nieuws uit het werkveld

Op de VAD-website vind je alle nieuws uit het alcohol- en drugwerkveld, en over onderzoeken, preventie-initiatieven, beleidsnieuws, opiniestukken, enzovoort.

Je kan je er ook inschrijven op één van de VAD-nieuwsbrieven.

Lees de artikels op de VAD-website