Probeer je om een kindje te krijgen? Dan gebruik je beter in de periode voordien al geen alcohol, tabak of drugs.

Deze middelen beïnvloeden je vruchtbaarheid en bovendien weet je niet meteen wanneer je zwanger bent. Dus dan is het ook schadelijk voor je kind.

Alcohol en drugs kunnen je in een prettige sfeer brengen, waardoor je meer in de stemming bent om te vrijen. Ook een sigaretje achteraf hoort soms bij het ritueel. Veel en vaak drinken, roken of andere drugs gebruiken, heeft echter bijna altijd een negatieve invloed. Op je vruchtbaarheid én op je seksleven.

Wie vaak alcohol en drugs gebruikt, heeft misschien ook op andere vlakken een minder gezonde levensstijl. Je schat risico's lager in, je eet minder goed, je verwaarloost je persoonlijke hygiëne, je verdraait je dag- en nachtritme… allemaal zaken die niet goed zijn voor je vruchtbaarheid.

Na de bevruchting, betekent het gebruik van alcohol, tabak of andere drugs een risico voor je zwangerschap. Door op voorhand al te stoppen, wordt het makkelijker om niet te gebruiken tijdens je zwangerschap.

Jij als ouder

Ouderschap is een enorme verantwoordelijkheid. Voor veel mensen vormt de komst van kinderen het moment om stil te staan bij hun leefwijze. Ouder worden (of willen worden) kan dus een prima moment zijn om na te denken over je gebruik van alcohol, tabak en drugs of zelfs een aanleiding zijn om er definitief mee te stoppen.

Wil je stoppen met alcohol of drugs?

Wil je stoppen met tabak?

1+1=3

De ongezonde effecten van tabak, alcohol en andere drugs versterken elkaar. Wie bijvoorbeeld én rookt, én drinkt, én blowt, zorgt dus voor een cocktail die erg schadelijk is voor zijn gezondheid en vruchtbaarheid.

Stoppen helpt

De negatieve effecten van alcohol- , tabak- en ander druggebruik op de vruchtbaarheid zijn gelukkig meestal niet blijvend. Als je stopt met drinken of gebruiken, en je lichaam voldoende kans krijgt te herstellen, verbetert de kwaliteit van de zaad- en eicellen opnieuw.

Hulp bij het stoppen met alcohol of drugs? Bij het stoppen met roken?

Wat doen drinken, roken en drugs gebruiken met de vruchtbaarheid bij mannen?

En bij vrouwen?

Alcohol, tabak en drugs tijdens de zwangerschap.

Folder met advies en tips over middelengebruik tijdens de zwangerschap.