Alcohol, tabak, drugs en pillen brengen elk specifieke gezondheidsrisico's met zich mee. Deze informatie wil geenszins mensen ongerust maken, maar wat de gezondheidsrisico's precies zijn, hangt af van verschillende factoren:

  • welk product je gebruikt. Alcohol, tabak, medicatie of cannabis en andere drugs?
  • hoeveel je gebruikt. Veel of weinig, vaak of af en toe, maakt een verschil.
  • of je verschillende middelen combineert. Wie verschillende middelen tegelijk gebruikt, bijvoorbeeld roken en drinken, loopt een groter risico dan wie niet combineert.

Onder invloed gedraag je je ook anders. Tijdens de zwangerschap is het nog belangrijker om gezond te leven, ook voor je kindje.

Slaap voldoende, let op wat je eet. Onder invloed heb je hier misschien minder aandacht voor.

Veel alcohol en drugs kunnen ook stress, geldgebrek of relatieproblemen veroorzaken.

Laat je begeleiden

De effecten en gevolgen van alcohol, tabak en drugs op jou en op je kindje zijn afhankelijk van heel veel zaken. Zodra je probeert zwanger te worden, praat je daarom best over je gebruik met een arts of vroedvrouw. Zij kunnen jouw levensomstandigheden in hun geheel bekijken om daaruit af te leiden of je kindje gevaar loopt. Dat lukt het best als je eerlijk bent over wat en hoeveel je drinkt, rookt of gebruikt. Je kan rekenen op het beroepsgeheim. Alles wat je vertelt, blijft tussen jullie.

Hoe meer je gebruikt, hoe groter de risico's voor je kindje. Bij een zware alcohol- of drugsafhankelijkheid wordt eerlijk overleg met een arts nog belangrijker. De risico's voor het ongeboren kindje zijn in deze gevallen het grootst. Zomaar stoppen zonder begeleiding, is dan niet alleen gevaarlijk voor je kindje maar ook voor jezelf. Plotseling ontwennen kan heel zwaar zijn voor je lichaam en voor de ongeboren baby. Een arts kan je dan helpen gezond te ontwennen.

Waar vind ik hulp bij het stoppen?

Alcohol, tabak en drugs tijdens de zwangerschap.

Folder met advies en tips over middelengebruik tijdens de zwangerschap.