Jeugdhuizen en fuiven doen inspanningen om het uitgaan zo veilig mogelijk te maken.

Zorg dragen voor bezoekers

Ga je regelmatig naar fuiven of naar een jeugdhuis? Als je deze blauwe sterren tegenkomt, betekent dat dat de uitbaters of organisatoren zich ingeschreven hebben voor ‘Feest Wijzer’ of ‘ATTENT’. Door een aantal diensten aan te bieden, willen ze zorg dragen voor hun bezoekers.

Een greep uit de mogelijke diensten:

  • Gratis water, oordopjes en/of condooms aanbieden
  • Gezondheidsinformatie over uitgaan, gehoorschade, veilig vrijen, verkeer, enzovoort verspreiden
  • Werken met deskundig barpersoneel (o.a. zorgen dat ze op de hoogte zijn over de alcoholwetgeving)
  • Een koele, rustige ‘chill-out’-ruimte ter beschikking stellen waar bezoekers tot rust kunnen komen

Op maat van jeugdhuizen en fuiven

Deze initiatieven kwamen er na het succes van Quality Nights voor clubs en events. Ook kleinere fuiven en jeugdhuizen wilden inzetten op veilig en gezond uitgaan. Dat vroeg om een aangepaste aanpak. Voor fuiven werd ‘Feest Wijzer’ in het leven geroepen. Voor jeugdhuizen werd, samen met jeugdhuisfederatie Formaat, het initiatief ‘ATTENT’ opgestart. ‘Feest Wijzer’ en ‘ATTENT’ zijn maatwerk: er zijn kleine verschillen tussen beide projecten, en bovendien krijgen de individuele fuiven en jeugdhuizen de ruimte om te bekijken welke diensten relevant zijn voor hun specifieke omstandigheden. Zo kan het aanbod steeds zo goed mogelijk op de locatie afgestemd worden.

Ben je zelf een vrijwilliger in een jeugdhuis, of organiseer je zelf een fuif? Over Feest Wijzer, voor fuiven, vind je alle nodige informatie op de website van VAD. Over ATTENT, voor jeugdhuizen, kan je terecht op de website van Formaat.