Slaap- en kalmeringsmiddelen worden niet alleen gebruikt bij slaapproblemen, maar ook om stress en angst de baas te kunnen.

Sommige studenten slikken ze zelfs om de werking van pepmiddelen af te remmen en alsnog een goede nachtrust te hebben.

Hoe werken slaap- en kalmeermiddelen?

Er bestaan veel soorten slaap- en kalmeringsmiddelen. Of zo'n middel slaapverwekkend of kalmerend werkt, hangt af van de dosis, hoelang het medicijn werkt en hoelang je het middel al slikt.

Bij het eerste gebruik verminderen de klachten. Je slaap verbetert en gevoelens van angst, onrust, onvrede of stress verminderen. Je wordt wel suffer en onverschilliger en kan je minder goed concentreren. Dergelijke medicijnen vertragen immers de activiteit in je hersenen en centrale zenuwstelsel.

Risico's

Zoals elk geneesmiddel kunnen ook slaap- en kalmeringsmiddelen bijwerkingen hebben; zowel vanaf de eerste inname als bij langdurig gebruik. Ze zorgen ervoor dat je je minder goed kan concentreren en minder snel reageert. Die sufheid maakt het ook risicovoller om met de auto naar de examens te rijden.

Slaap- en kalmeringsmiddelen kunnen je helpen om sneller in te slapen, maar zorgen uiteindelijk voor een onnatuurlijk slaappatroon. Hoe raar dat ook klinkt: daardoor kan je je de volgende ochtend slechter uitgerust voelen. Je kan je ook neerslachtig of net angstiger voelen nadat je deze medicatie genomen hebt.

Bij langdurig gebruik kan je last krijgen van vervelende bijverschijnselen zoals hoofdpijn, geheugenverlies, duizeligheid, onverschilligheid en depressies.

Net zoals bij stimulerende medicatie heb je op termijn steeds hogere dosissen nodig om hetzelfde effect te bekomen.

Meer over slaap- en kalmeermiddelen.

Overweeg je toch medicatie?

Gezond door de examens met deze tips

  • Zoek steun bij je studiegenoten.
  • Haal af en toe een frisse neus.
  • Eet gezond en evenwichtig

Gebruik je slaap- of kalmeringsmiddelen?

Blokproblemen?

Studeren en medicatie gaan niet hand in hand

Folder over de effecten en risico's van medicatie bij het studeren. Inclusief tips om de examens zonder pillen door te komen. Dit materiaal draagt het WAT WAT-label voor kwaliteitsvolle jeugdinformatie.