Drank, drugs, pillen en gokken brengen heel uiteenlopende risico’s met zich mee. Het is niet alleen een kwestie van risico's voor je gezondheid, de kans op een overdosis of het risico op een afhankelijkheid.

Je kan ook financieel en juridisch in de problemen komen. Je gebruik kan wegen op je relaties. Het kan problemen op school of op het werk veroorzaken. Of schade aan anderen berokkenen. Denk maar aan de risico’s van drank, drugs en pillen in het verkeer of als je zwanger bent.

Niet alleen de ‘drug’ zelf bepaalt wat de risico’s zijn. Ook je persoonlijke kenmerken (je leeftijd, geslacht, karakter, gezondheid, gemoedstoestand, …) en de omstandigheden waarin je gebruikt (waar, wanneer, hoeveel, waarom je gebruikt) zijn van belang. Daarom kan je niet in cijfers uitdrukken hoe gevaarlijk, schadelijk of riskant een bepaalde drug is.

Gelukkig leidt niet elk gebruik tot problemen. Wat ‘verantwoordelijk gebruik’ inhoudt, hangt van veel factoren af. Soms is niet gebruiken de enige vorm van verantwoordelijk gebruik. Dat is bijvoorbeeld zo als je zwaar ziek bent, de wet het verbiedt, je zwanger bent of je je in het verkeer waagt. Soms betekent verantwoordelijk gebruik dat je met mate gebruikt. Je leeftijd en tal van ander persoonlijke kenmerken spelen daarbij een rol. Ook de cultuur, wetgeving en maatschappelijke normen hebben een invloed. Denk maar aan hoe los er soms wordt omgesprongen met medicijngebruik, of hoe steeds meer mensen dronken rijden onaanvaardbaar vinden. Dat alles heeft wellicht een invloed op wat je als verantwoordelijk gebruik ervaart en wat niet.

100% veilig gebruik van drank, medicijnen of illegale drugs bestaat niet. Er zijn altijd kleine of grote risico's aan verbonden. Wie geen risico’s wil lopen, gebruikt beter niet.

Wat kan je doen om die risico’s te beperken?

Test jezelf

Is je gebruik riskant? Gok of game je te veel? Kom het snel en anoniem te weten via deze test

Wat zijn de risico's van drugs?