Steun van mensen in je omgeving kan een wereld van verschil maken. Het vereist eerlijkheid en durf om die steun te vragen. Het betekent soms ook opnieuw het vertrouwen krijgen van mensen die je gekwetst hebt. Zelf toenadering zoeken kan een eerste stap zijn om dat vertrouwen te winnen. Misschien moet je je trots opzijzetten, maar je zal merken dat er mensen zijn die je willen helpen.

Om een gesprek aan te knopen kies je best een geschikt moment. Als de omstandigheden meezitten, lukt het beter om over gevoelens en problemen te praten. Je kan een aanleiding zoals een bericht in de pers aangrijpen om op het onderwerp in te pikken. Zet jezelf in elk geval niet onder druk. Als praten de eerste keer niet lukt of moeilijk verloopt, gun iedereen dan wat tijd. Pik de draad op een later moment weer op.

Vertel gerust aan anderen waarmee ze jou het best helpen. Een goed gesprek als het moeilijk gaat. Samen antwoorden zoeken als er twijfels opduiken. Je de kans bieden om je emoties de vrije loop te laten. Samen iets leuks doen, zodat je je zorgen even aan de kant kan zetten, … Op welke manier ook, steun uit je omgeving kan een verschil maken.

Is praten moeilijk? Dan kan je ook om alles op papier te zetten, in een brief of e-mail.

De Druglijnbeantwoorders zijn er voor jou

Over problemen praten is niet vanzelfsprekend. Zeker als het om drank, drugs, verslaving of persoonlijke gevoelens gaat. Weet dat je steeds bij ons terechtkan. De Druglijn is er tenslotte omdat praten over drank, drugs, pillen, gokken vaak beter lukt als je elkaar niet ziet.

De Druglijn garandeert dat je anoniem blijft en werkt vraaggestuurd. Dat wil zeggen dat we je niets willen opdringen waar je zelf niet in gelooft of dat je zelf niet ziet zitten. De Druglijn werkt ook onafhankelijk van politie of gerecht. We staan klaar om je verder te helpen zonder over mensen te oordelen, laat staan te veroordelen.

Zet de stap en neem vrijblijvend contact voor een goed gesprek, informatie, een eerste advies of informatie over waar je terecht kan voor meer hulp.

Soms is de hulp van de mensen rondom jou niet genoeg. Je kan dan beroep doen op verschillende soorten professionele hulp.

Stoppen met drank, drugs, pillen of gokken

Stoppen met drank, drugs, pillen of gokken gaat zelden zonder slag of stoot. Het is een verhaal van wisselend succes, tegenslagen en overwinningen. Deze folder biedt basisadvies en houvast.

Mijn maten zeiden altijd dat cannabis niet verslavend is. Zelf was ik daar ook helemaal van overtuigd. Ik stop wanneer ik wil, dacht ik. Mooi niet: cannabis is veel verslavender dan ik dacht.

'Björn' (20 jaar)

Lees meer