Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Tips en Advies » Controle over je gebruik » Wat met ontwennings­verschijnselen?

Wat met ontwennings­verschijnselen?

Minderen of stoppen zorgt vaak voor ontwenningsverschijnselen, vaak ook ‘afkickverschijnselen’ genoemd. Soms zien mensen hier zo hard tegenop dat ze liever blijven gebruiken. Maar ontwennen hoeft niet onoverkomelijk te zijn. Het helpt als je weet waaraan je te verwachten.

Lichamelijke ontwenning

Van sommige drugs word je lichamelijk afhankelijk. Dat is bijvoorbeeld het geval voor alcohol, sommige medicijnen, heroïne en methadon. Je lichaam raakt volledig ingesteld op een regelmatige dosis.

Plots stoppen zorgt er dan voor dat je je ziek voelt. Naargelang de drug en hoe zwaar de verslaving kunnen die onthoudingsverschijnselen vrij heftig en zelfs gevaarlijk zijn. Dat laatste geldt onder andere voor alcohol.

Stop daarom niet op eigen houtje. Vraag advies van een dokter als je met dit soort drugs wil stoppen of drastisch verminderen. Vaak kan de juiste medicatie heel wat van die onthoudingsverschijnselen opvangen. Indien nodig kan de dokter een afbouwschema opstellen, bijvoorbeeld bij afhankelijkheid van sommige verslavende medicijnen.

… en geestelijke ontwenning

Geestelijk afhankelijk worden kan bij elke drug. Net zoals bij gokken en gamen. De drang (‘craving’) kan je hele leven gaan domineren. Als je geestelijk afhankelijk bent, kan je je niet meer goed voelen zonder. De drank of drug zit voortdurend in je gedachten.

Bij het stoppen is het doorbreken van de geestelijke afhankelijkheid de zwaarste klus. Dat duurt meestal veel langer dan lichamelijk ontwennen. Het wordt dan ook vaak onderschat.

Lichamelijke en geestelijke klachten hangen vaak samen. Zelfs bij een drug waarvan je in principe niet lichamelijk afhankelijk raakt, kan stoppen lichamelijke onthoudingsverschijnselen veroorzaken. Dat geldt zelfs voor gokken, gamen of overmatig internetgebruik.

Bij het stoppen kan je last krijgen van onrust, angsten, slaapproblemen, beven, zweten, hoofdpijn en prikkelbaarheid. Die klachten lijken erg op lichamelijke onthoudingsverschijnselen.

Naarmate je langer gestopt bent, nemen de klachten verder af.

Hoe lang duren onthoudingsverschijnselen?

Het is moeilijk te zeggen hoelang het zal duren voor je van de drank, drugs, pillen of het gokken ‘verlost’ bent. Maar meestal vergt het veel tijd om de band met de drug te doorbreken.

Het gaat geleidelijk. De drang om te gebruiken wordt langzaamaan minder hevig en komt minder vaak voor. Je wordt zelf ook beter in het ermee omgaan. Toch kunnen er nog lang nadat je gestopt bent, moeilijke momenten zijn. Vooral bij tegenslagen of in stresserende situaties.

Heb ik een probleem?

Wat zijn de risico’s en hoe ga je ermee om? Hoeveel is te veel? Hoe weet je of je verslaafd bent?

Minderen of stoppen

De knoop is doorgehakt. Je gaat minderen met alcohol of drugs, of er zelf volledig mee stoppen. Hoe pak je dat aan?

Hulp en ondersteuning

Minderen, stoppen of met twijfels zitten, je moet er niet alleen door. Onderschat de waarde van een beetje hulp niet.