Als je mindert of stopt, kan je je aan vervelende ontwenningsverschijnselen verwachten. Soms zien mensen hier zo hard tegenop dat ze liever blijven gebruiken. Maar ontwennen hoeft niet onoverkomelijk te zijn. Weten waaraan je je mag verwachten, kan alvast helpen.

Lichamelijke ontwenning

Aan sommige drugs (zoals alcohol, sommige medicijnen, heroïne en methadon) word je lichamelijk afhankelijk van. Je lichaam raakt volledig ingesteld op een regelmatige dosis. Plots stoppen zorgt er dan voor dat je je ziek voelt. Naargelang de drug en hoe zwaar de verslaving kunnen die ontwenningsverschijnselen vrij heftig en zelfs gevaarlijk zijn. Bij alcohol is dat bijvoorbeeld het geval.

Stop daarom niet op eigen houtje. Vraag advies van een dokter als je met dit soort drugs wil stoppen of drastisch verminderen. Vaak kan de juiste medicatie veel klachten opvangen. Indien nodig kan de dokter een afbouwschema opstellen, bijvoorbeeld bij afhankelijkheid van sommige verslavende medicijnen.

... en geestelijke ontwenning

Geestelijk afhankelijk worden kan bij elke drug. Net zoals bij gokken en gamen. De drang (‘craving’) kan je hele leven gaan domineren. Op den duur kan je je niet meer goed voelen zonder. De drank of drug zit voortdurend in je gedachten. Bij het stoppen is het doorbreken van de geestelijke afhankelijkheid de zwaarste klus. Dat duurt meestal veel langer dan lichamelijk ontwennen. Het wordt dan ook vaak onderschat.

Lichamelijke en geestelijke klachten hangen vaak samen. Zelfs bij een drug waarvan je in principe niet lichamelijk afhankelijk raakt, kan stoppen lichamelijke ontwenningsverschijnselen veroorzaken. Dat geldt zelfs voor gokken en gamen of overmatig internetgebruik.

Bij het stoppen kan je last krijgen van onrust, angsten, slaapproblemen, beven, zweten, hoofdpijn en prikkelbaarheid. Die klachten lijken erg op lichamelijke ontwenningsverschijnselen. Naarmate je langer gestopt bent, nemen de klachten verder af.

Het is moeilijk te zeggen hoelang het kan/zal duren voor je van de drank, drugs, pillen of het gokken 'verlost' bent. Maar meestal vergt het veel tijd om de band met de drug te doorbreken en controle te krijgen over de drang om (opnieuw) te gebruiken. De drang om te gebruiken wordt langzaamaan minder hevig en komt minder vaak voor. Je wordt zelf ook beter in het ermee omgaan. Toch kunnen er nog lang nadat je gestopt bent, moeilijke momenten zijn. Vooral bij tegenslagen of in stresserende situaties.

Daarom is het belangrijk dat je die periode niet alleen door moet. Zoek hulp en ondersteuning voor jezelf.

Hulp nodig?

Contacteer ons voor een babbel of een adres in je buurt waar je terecht kan.

Stoppen met drank, drugs, pillen of gokken

Stoppen met drank, drugs, pillen of gokken gaat zelden zonder slag of stoot. Het is een verhaal van wisselend succes, tegenslagen en overwinningen. Deze folder biedt basisadvies en houvast.