Alcohol kan de werking of het effect van medicijnen gevaarlijk versterken of net tegengaan. Omgekeerd kunnen medicijnen het verdovend effect van alcohol versterken.

Alcohol kan ook door de omstandigheden een kwalijke rol gaan spelen. Denk bijvoorbeeld aan meer vrije tijd en daardoor meer kans tot drinken. Of net omgekeerd: een extra glas omwille van de stress door het zorgen voor een hulpbehoevende, uit verdriet om het verlies van een naaste, …

Wordt een glas alcohol minder verblijvend dan het lijkt? Ondervind je gezondheidsklachten die met je alcoholgebruik te maken zouden kunnen hebben? Kom je soms in gevaarlijke situaties terecht of spreekt er jou wel eens iemand aan op hoeveel je drinkt? Dergelijke signalen kunnen wijzen op een alcoholprobleem.

Er zijn wel meer mensen die op latere leeftijd een alcoholprobleem krijgen. Het hoeft niet te betekenen dat je zwaar verslaafd bent, laat staan dat je meteen naar een ontwenningskliniek zou moeten. Maar het is wel een probleem dat de moeite waard is om aangepakt worden. Praat er dus over met je huisarts. Er zijn ook centra waar je een vertrouwelijk gesprek kan hebben over je alcoholgebruik en hulp kan krijgen om een alcoholprobleem in de hand te krijgen. De Druglijn kan je hier wegwijs in maken, neem dus gerust contact met ons op.

Wanneer extra uitkijken met alcohol?

  • Als alcohol een slaapmutsje is. Moeilijk inslapen, slaapapneu, vroeg ontwaken, … Het zijn klachten die met de leeftijd alsmaar vaker voorkomen. Ze kunnen je in verleiding brengen om naar een glas alcohol te grijpen als 'slaapmutsje'. Alcohol laat je in het begin wel degelijk sneller inslapen, maar zorgt tegelijk voor een minder diepe slaap. Daardoor word je minder uitgeslapen wakker. Je lichaam raakt ook gewend aan de alcohol. Zo riskeer je op den duur steeds meer te moeten drinken om nog in slaap te raken. Een verslaving kan dan op de loer liggen.
  • Als je alcohol drinkt om stress, eenzaamheid of depressieve gevoelens te verdrijven. Vroeg of laat wordt iedereen geconfronteerd met het verlies van een partner, een vriend, familielid, … Je sociale contacten kunnen met de jaren ook sterk veranderen. De kinderen zijn het huis uit, het contact met collega's valt weg, … Daardoor kan je met eenzaamheid of depressieve gevoelens te maken krijgen. Alcohol drinken kan je in het begin misschien wel even opbeuren, maar al gauw gaat het de negatieve gevoelens alleen maar versterken.
  • Als bij je vrije tijd steeds alcohol komt kijken. Je hele leven gaat er met de jaren helemaal anders uitzien. Zeker wanneer je met pensioen bent. Je dagelijkse routines lijken in niets meer op die van vroeger. Vaak betekent dat meer kansen op ontspanning. En dus meer gelegenheden om een glas te drinken. Zo kan de hoeveelheid alcohol die je drinkt behoorlijk toenemen, zonder dat je het echt in de gaten hebt.

Minderen of stoppen is niet altijd gemakkelijk. Deze tips kunnen je helpen.

Langer gezond genieten - Minder alcohol kan daartoe bijdragen

Deze folder informeert oudere volwassenen over de effecten van alcohol op een veranderend lichaam. Je vindt er informatie over de voordelen van minder alcohol, de cocktail van alcohol en medicijnen, tips om te minderen, en veel meer.

Aan de slag

Bezorgd over je alcoholgebruik?