Alcohol kan de werking of het effect van medicijnen gevaarlijk versterken of net tegengaan. Omgekeerd kunnen medicijnen het verdovend effect van alcohol versterken.

Hieronder vind je enkele voorbeelden van combinaties waarmee het opletten is. Ben je niet zeker of je alcohol mag drinken in combinatie met de medicijnen die je neemt? Heb je een ziekte waarbij je alcohol misschien beter achterwege laat of tot een bepaalde hoeveelheid beperkt? Vraag het na bij je huisarts of apotheker.


Medicatie

Alcohol is een verdovende stof. Drinken terwijl je medicijnen neemt die ook versuffend werken, versterkt dat verdovend effect nog. Dit is o.a. van toepassing op slaap- en kalmeringsmiddelen, antidepressiva, angstremmers, anti-epilepsiemiddelen, zware pijnstillers en bepaalde middelen tegen allergie├źn. Je concentratie daalt, de controle over je bewegingen kan afnemen en je kan duizelig worden. De kans op een val en het risico op een ongeluk in het verkeer of thuis nemen sterk toe.

Bloeddruk- en hartproblemen

Alcohol heeft een effect op de bloeddruk en op bloeddrukmedicatie:

  • Heb je last van een lage bloeddruk? Pas dan op met het drinken van een grote hoeveelheid alcohol. Die doet je bloeddruk plots dalen.
  • Neem je medicijnen tegen een lage bloeddruk? Dan kan alcohol hun werking tegengaan, waardoor je je moe en duizelig gaat voelen.
  • Heb je last van een hoge bloeddruk? Weet dan dat dagelijks alcohol drinken je bloeddruk verhoogt.
  • Als je bloeddrukverlagende medicijnen neemt, kan dagelijks drinken hun werking tegengaan.

Diabetes

Alcohol drinken kan tot een snelle bloedsuikerstijging leiden. Wie diabetes type 2 heeft, moet zich zeker aan de vermelde richtlijnen houden. Wie toch alcohol drinkt, doet dat best tijdens de maaltijd. Zo vermijd je de kans op een hypo.

Hoge cholesterol

Wie last heeft van een te hoge cholesterol, is beter af zonder alcohol. Drink je toch, beperk je dan tot maximum twee glazen per dag en hou zoveel mogelijk dagen alcoholvrij. Meer alcohol verhoogt je cholesterolgehalte. Wie statines neemt en daarbij te veel alcohol drinkt, riskeert bijwerkingen zoals spierklachten.

Hartproblemen

Je leest of hoort vaak dat een beetje alcohol goed is voor het hart. Sommige onderzoeken bevestigen dat, maar andere spreken dat weer tegen. Wil je problemen voorkomen? Dan zal een gezonde levensstijl met een gezonde voeding en voldoende beweging veel beter helpen dan een glas alcohol. Alcohol is zeker geen medicijn; het zal sowieso niet helpen tegen bestaande hartproblemen.

Wie mindert met alcohol, zal snel merken dat dit heel wat voordelen oplevert.

Langer gezond genieten - Minder alcohol kan daartoe bijdragen

Deze folder informeert oudere volwassenen over de effecten van alcohol op een veranderend lichaam. Je vindt er informatie over de voordelen van minder alcohol, de cocktail van alcohol en medicijnen, tips om te minderen, en veel meer.

Drugs ABC

Kom meer te weten over medicatie: