13/01/2020

Tournée Minérale komt terug voor een vierde editie! Elk jaar neemt 1 op 5 volwassen Belgen deel aan deze maand zonder alcohol, een initiatief van Stichting tegen Kanker en De Druglijn. Een maand niet drinken wordt steeds makkelijker, want de horecasector springt deze editie nog meer op de kar. Wie mee wil doen, kan zich inschrijven op www.tourneeminerale.be.

Een glas wijn bij het eten, een pintje bij het sporten, … Het zijn vaak vaste gewoontes waar we ons weinig vragen bij stellen. Tournée Minérale laat deelnemers toe bewust stil te staan bij hun alcoholconsumptie, en dat heeft effect. Zo bleek uit onderzoek van de UGent dat deelnemers zes maanden na Tournée Minérale gemiddeld nog steeds twee glazen per week minder dronken dan voor hun deelname.

Bovendien geeft een maand zonder alcohol het lichaam de tijd om te recupereren van de gebruikelijke alcoholconsumptie. Veel deelnemers geven dan ook aan dat ze tijdens Tournée Minérale beter slapen, meer energie hebben, afvallen of zich simpelweg beter in hun vel voelen. Een zondagochtend beginnen zonder kater is fijn, maar er zijn nog meer gezondheidsvoordelen aan een maand zonder alcohol.

Alcohol: geen onschuldig product

Er zijn namelijk een heleboel risico’s verbonden aan alcohol, en niet alleen voor problematische drinkers. Alcoholconsumptie kan gezondheidsproblemen veroorzaken die men op het eerste gezicht niet meteen aan alcohol zou linken. Denk bijvoorbeeld aan slaapproblemen, overgewicht, hartklachten, vroegtijdige dementie en zelfs kanker.

‘Alcohol verhoogt inderdaad het risico op verschillende kankers, zoals mondkanker, keel- en strottenhoofdkanker, slokdarmkanker, leverkanker, darmkanker, borstkanker en maagkanker’, zegt Didier Vander Steichel, directeur van Stichting tegen Kanker. ‘Bovendien bevat alcohol veel calorieën. Het kan dus leiden tot overgewicht, wat op zijn beurt ook weer het risico op meer dan tien verschillende soorten kanker verhoogt.’ Ook de sociale en maatschappelijke gevolgen van alcohol zijn niet te onderschatten: verkeersongevallen, uitval op het werk, familiale problemen - noem maar op. Redenen genoeg om sterk in te zetten op preventieboodschappen voor iedereen die af en toe alcohol drinkt.

‘Met onze campagne brengen we een positieve boodschap: je hebt geen alcohol nodig om je te amuseren’, zegt Katleen Peleman, directeur van het Vlaams Expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD). ‘Doe dus mee met Tournée Minérale 2020, en zet samen met ons het nieuwe decennium feestelijk, fris en gezond in! ’

Minérale Bars en Resto’s maken van februari een feest

Tournée Minérale is en blijft in de eerste plaats een positieve campagne. Het gaat erom mensen zelf te laten ervaren dat ze zich goed in hun vel voelen wanneer ze geen alcohol drinken. Wat niet wil zeggen dat je een maand niet buiten mag komen, want ook de horecasector zet steeds meer lekkere alcoholvrije alternatieven op het menu. Op www.tourneeminerale.be vind je een kaart met alle deelnemende horecazaken.

Tournée Minérale is overal

Op café of restaurant gaan, doe je gewoonlijk niet alleen en Tournée Minérale brengt mensen samen. Deelnemers worden uitgenodigd om teams aan te maken met hun vrienden, familie, collega’s, sportclub of vereniging, …

Zo’n team maakt je samen sterk en kan enorm helpen om februari alcoholvrij door te komen. Deelnemers van de vorige jaren lieten in enquêtes merken dat de druk van buitenaf om toch een glas alcohol te drinken soms erg hoog ligt. Op recepties of wanneer je uit gaat, wanneer er iets te vieren valt of wanneer er een tegenslag te verwerken is, als je samenkomt met vrienden of familie… Altijd opnieuw lijkt alcohol erbij te horen, en voelt het alsof je je moet verantwoorden wanneer je niet mee drinkt. De Tournée Minérale-teams op het werk, in het uitgaansleven, in sportclubs, … stellen dat beeld bij. We kunnen ons met zijn allen even goed amuseren zònder alcohol.

Meer te weten komen of inschrijven doe je op www.tourneeminerale.be.

Andere nieuwsberichten