07/04/2017

De afgelopen weken werd een wit poeder binnengebracht bij het drugtestproject van Modus Vivendi in Brussel. Het poeder werd aangekocht als zijnde methiopropamine (MPA), maar bleek na analyse THJ-2201 te bevatten. Dat is een synthetische cannabinoïde, dat eind 2013 voor het eerst aangetroffen werd in Europa. Er is zeer weinig informatie gekend over deze stof.

Begin april werd een zware intoxicatie gemeld in een Brussels ziekenhuis, na het snuiven van een lijn wit poeder. Ook dat poeder werd aangekocht als methiopropamine. Maar bij de analyse werd er 5CI-THJ-2201 gevonden in het bloed van het slachtoffer.

5CI-THJ-2201 is een derivaat, nauw verwant aan THJ-2201. Het is een synthetisch cannabinoïde dat nooit eerder ontdekt werd. Bijgevolg is er bijzonder weinig wetenschappelijke informatie over deze stof en haar risico's beschikbaar. Methiopropamine (MPA) is een methamfetamine-analoog en een krachtig amfetamine met typische stimulerende effecten.

Mislabeld

Beide incidenten lijken erop te wijzen dat een zekere hoeveelheid (5-Cl-)THJ-2201 per vergissing verkocht werd of wordt als methiopropamine.

Er is een groot verschil in dosering tussen methiopropamine (10-50mg) en de meeste synthetische cannabinoïden (1-5mg). Daarom is er een reële kans dat gebruikers bij vergissing een toxisch hoge hoeveelheid (5-Cl-)THJ-2201 consumeren. Het is niet duidelijk in welke mate mislabelde methiopropamine (MPA) verkocht werd in België. Gezien het potentieel gevaar, waarschuwt het EWS voor het gebruik van mislabelde methiopropamine (MPA) die verkocht wordt via webshops.

Meer info en tips over NPS lees je op Drugs ABC - NPS

Het gebruik van drugs is nooit zonder risico’s. Indien je geen risico’s wil lopen, gebruik dan geen drugs.

Andere nieuwsberichten