26/06/2017

Tijdens de eerste helft van juni overleed een man na het gebruik van 3-MeO-PCP. Bij het slachtoffer werd een poeder gevonden dat geïdentificeerd werd als 3-MeO-PCP. Het is onduidelijk of het slachtoffer deze stof bewust gebruikte of dat hij dacht dat het een andere psychoactieve stof zou zijn.

3-MeO-PCP is een hallucinogene dissociatieve stof die illegaal is in België. Deze drug is nauw verwant met fencyclidine (PCP) en behoort tot de categorie van de dissociatieve drugs. De effecten van 3-MeO-PCP zijn zeer vergelijkbaar met die van PCP en omvatten uitgesproken dissociatie (scheiding van lichaam en geest), verdoving en hallucinaties, met orale doseringen vanaf 5 mg.

Dit is de eerste keer (zover bekend) dat er in België iemand overlijdt na gebruik van 3-MeO-PCP. In Zweden werden in 2014 drie sterfgevallen in verband gebracht met deze stof en in Portugal één in 2016.

Dit is het vierde overlijden na de consumptie van een nieuwe psychoactieve stof (NPS) die via het Belgian Early Warning System Drugs de afgelopen maand werden gerapporteerd. Hoewel al deze gevallen niet gerelateerd zijn, delen ze sommige overeenkomsten:

De slachtoffers waren meestal niet gekend als druggebruikers. Het lijkt erop dat ze experimenteren met stoffen die via internet gekocht worden.

Er is enige twijfel of de slachtoffers wisten welke stoffen ze gebruikten. Mislabeling (verkeerde naam op het zakje) van het poeder werd in minstens één geval bevestigd. Als gevolg hiervan zouden de slachtoffers (veel) grotere doseringen gebruiken dan gewenst, wat resulteert in overdosering en uiteindelijk de dood.


Meer info en tips over Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS) lees je op Drugs ABC - NPS.

Het gebruik van drugs is nooit zonder risico’s. Indien je geen risico’s wil lopen, gebruik je beter geen drugs.

Andere nieuwsberichten