01/03/2019

Editie 2019 van Tournée Minérale zit erop! Heel wat Belgen hebben deelgenomen aan de alcoholvrije maand. Uit de reacties op sociale media blijkt dat de meesten het er opnieuw met succes van afbrachten. Stichting tegen Kanker en VAD/De DrugLijn, de organisatoren van de campagne, blikken tevreden terug. “Tournée Minérale is ondertussen een begrip geworden”, klinkt het bij de organisatoren. “De media besteedden de afgelopen maand extra aandacht aan het thema alcohol, en horecazaken zetten hun alcoholvrij aanbod in de kijker. Zo is de campagne veel meer geworden dan eenvoudigweg een groep mensen die een maand lang geen alcohol drinken.”

Aandacht voor thema alcohol is van onschatbare waarde

Het precieze aantal deelnemers is nog niet gekend, maar wordt opnieuw onderzocht door marktonderzoeksbureau Indiville. Datzelfde bureau deed na afloop van editie 2018 een enquête bij de Belgische bevolking, waaruit bleek dat 1 op 5 volwassen Belgen meedeed aan de maand zonder alcohol. Een onvoorstelbaar grote groep. De organisatoren verwachtten voor editie 2019 opnieuw een positief resultaat.

Marijs Geirnaert, directeur van VAD: “Dat er ook dit jaar weer een groot aantal mensen een maand lang stilgestaan hebben bij hun alcoholgebruik, leidt geen twijfel. Bovendien is er in de maand februari weer heel wat gesproken over alcohol. Het was een gespreksonderwerp in radioprogramma’s, het kwam aan bod in diepte-interviews in kranten, en het werd druk becommentarieerd op sociale media. Dat maatschappelijk debat alleen al is van onschatbare waarde."

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: “Tournée Minérale heeft ongetwijfeld zijn plaats veroverd in de alcoholpreventie. Ze heeft in korte tijd enorm aan bekendheid gewonnen en ze doet ons stilstaan bij ons drinkgedrag. Die bewustwording is een grote meerwaarde in het streven naar onze gezondheidsdoelstelling: de Vlaming leeft gezonder in 2025.”

Drie kwart van de volwassenen heeft baat bij Tournée Minérale

De gezondheidsenquête van Sciensano (2013) berekende dat 84 % van de Belgische bevolking ouder dan 15 jaar alcohol drinkt. 10 % ervaart verslavingsproblemen door dat gebruik, met de schadelijke gevolgen van dien. ‘Tournée Minérale’ richt zich niet rechtstreeks tot deze “afhankelijke” drinkers, maar wel op de overige 74 % die dus wel eens alcohol drinkt, soms meer dan gezond. “Alcohol is altijd een schadelijke stof, ook als je je gebruik onder controle hebt. Zelfs in kleine hoeveelheden is het regelmatig drinken van alcohol een risicofactor voor verschillende types kanker. Je alcoholgewoonten bijstellen, kan dus nuttig zijn voor driekwart van de volwassen bevolking”, vertelt dr. Didier Vander Steichel, algemeen directeur van Stichting tegen Kanker.

Een campagne die inspireert

Eén van de veelgehoorde klachten van mensen die regelmatig kiezen voor alcoholvrij, is de beperkte keuze aan lekkere en gezonde alcoholvrije drankjes. Tournée Minérale heeft hierin verandering gebracht. Vele horecazaken hebben zich de voorbije maand bijzonder ingezet om een aantrekkelijk aanbod op de kaart te zetten en te promoten. Dit jaar sprongen voor het eerst de 3 horecafederaties van Vlaanderen, Wallonië en Brussel mee op de kar. Een aantal startups experimenteren met smaken en ingrediënten, en zetten nieuwe producten op de markt. Dit zijn blijvers, ook na februari. Ook de ’Mocktail Mixer’ op de website van Tournée Minérale, waarmee je het perfecte drankje op jouw maat kan vinden, was populair. Het bewijs dat wie graag experimenteert of gasten wil verrassen de weg vindt naar een brede waaier van alternatieven.

Maar de weg is nog lang…

Heel wat deelnemers aan Tournée Minérale blijven druk ervaren om ‘toch ééntje te drinken’. Ze moeten voortdurend motiveren waarom ze daar nu – zelfs al is het maar eventjes – geen zin in hebben. “Een beetje de wereld op zijn kop”, zegt dr. Didier Vander Steichel. “Waarom moeten mensen zich verantwoorden als ze de gezonde keuze maken? Wanneer iemand alcohol drinkt, wordt er nooit gevraagd naar het ‘waarom’. Tournée Minérale wil de vanzelfsprekendheid van alcohol in onze leefwijze blijven in vraag stellen. Enkel met dat maatschappelijk debat ruimen we plaats om gemakkelijker de gezonde keuze te maken.”

Wat na Tournée Minérale?

Veel deelnemers getuigen dat een deelname hun kijk op alcohol heeft bijgestuurd. Maar hoe doe je dat dan, gezond met alcohol omgaan? Om die vraag te beantwoorden, formuleerde de Hoge Gezondheidsraad in 2018 een aanbeveling. Die zegt het volgende: om de risico’s van alcohol te beperken, drinken volwassen mannen en vrouwen best niet meer dan 10 standaardglazen per week. Die 10 glazen worden best gespreid over meerdere dagen in de week en met een aantal alcoholvrije dagen ertussen. “Zo sluit je niet alle risico’s uit”, legt Marijs Geirnaert uit. “Maar de 10-glazen-per-week-richtlijn zoekt een evenwicht tussen risico’s qua gezondheid en veiligheid enerzijds, en wat maatschappelijk aanvaardbaar is anderzijds. We willen hiermee een houvast geven om drinkgewoonten blijvend bij te stellen.”

Sponsors zamelen geld in voor Kankeronderzoek

Net zoals de vorige jaren, werd ook een beroep gedaan op bedrijven om de campagne te steunen. Zo hebben SipWell, Kinepolis, Axa, Teisseire, Partenamut en Basic-Fit niet alleen hun klanten en werknemers aangezet om deel te nemen aan Tournée Minérale, maar ook gezorgd voor steun aan kankeronderzoek.

Andere nieuwsberichten