Het gebruik van illegale drugs tijdens de zwangerschap houdt ernstige risico's in.

Cannabis

Blowen vermindert de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de baby. Daardoor kan die bij de geboorte kleiner en lichter zijn en dus vatbaarder voor ziektes en infecties.

Wie ook tabak rookt in een joint, krijgt de schadelijke stoffen van tabak binnen. Maar ook wanneer je cannabis puur rookt, bevat het veel teer.

De risico's zijn:

  • bloedingen
  • het loskomen van de moederkoek
  • vroeggeboorte

De risico's van andere manieren van cannabis gebruiken (vb. cannabisthee, spacecake) zijn nog niet duidelijk. Je vermijdt beter het gebruik ervan.

Meer info over cannabis.

Cannabis tijdens de borstvoeding.

Andere drugs

Elke drug die je als moeder inneemt, bereikt je baby via de navelstreng en kan een effect hebben. Sommige stoffen zijn erg giftig voor je baby zelf, andere verstoren de zuurstoftoevoer of veroorzaken samentrekkingen. Die gevolgen kunnen de ontwikkeling van de baby verstoren.

Ook na de bevalling kunnen de drugs die je tijdens de zwangerschap gebruikte nog groeiachterstand en ontwikkelingsachterstand bij de baby veroorzaken. Naast lichamelijke risico's en afwijkingen kunnen zich later ook problemen voordoen op het vlak van intelligentie, gedrag en emotionele ontwikkeling.

Baby's van moeders die regelmatig drugs gebruikten tijdens de zwangerschap kunnen bij de geboorte lijden aan het NAS (Neonataal AbstinentieSyndroom). Ze vertonen allerlei afkickverschijnselen zoals beven en onrustig gedrag, spijsverteringsproblemen en slecht slapen.

Meer informatie over de specifieke gezondheidsrisico's van de verschillende drugs, vind je op de pagina's van drugs ABC.

Andere drugs tijdens de borstvoeding.