Je bent zwanger. Mag je dan nog roken of een glas bier of wijn drinken? Of is elk gebruik uit den boze?

Alcohol

De veiligste optie is niet te drinken. Alcohol kan de hele zwangerschap lang schadelijk zijn. Ook in de eerste weken.

Wanneer je drinkt, vernauwen je bloedvaten. Je ongeboren kindje krijgt dan minder bloed en zuurstof. Op langere termijn kan je baby hierdoor kleiner en lichter worden, waardoor zijn weerstand daalt. Ook de kans op een miskraam neemt toe, zelfs bij maar enkele glazen per week.

Nadat je gedronken hebt, moet je lichaam de alcohol afbreken. Het lichaam van een ongeboren kindje doet daar veel langer over dan jouw lichaam. De alcohol blijft dan ook veel langer in zijn weefsel. Dit kan na de geboorte leiden tot slaap- en ademhalingsproblemen bij de baby.

Hoe meer je drinkt, hoe groter het risico op een miskraam, een vroeggeboorte of gezondheidsproblemen bij je opgroeiende kind.

Bij zwaar alcoholmisbruik kunnen die problemen ernstige vormen aannemen. Dat wordt in medische kringen Foetaal Alcohol Syndroom (FAS) genoemd. Baby's met FAS hebben verschillende gezondheidsproblemen. Ze zijn kleiner, wegen minder en hebben daardoor minder weerstand. Ze hebben ernstige lichamelijke gebreken, typische afwijkingen in het gezicht (te kleine oogspleten, te korte neus, wipneus, te dunne bovenlip …) en een geestelijke achterstand. Deze symptomen komen zelden allemaal samen voor. In de meeste gevallen vertoont de baby er enkele. Dan spreekt men van het Foetaal Alcohol Effect (FAE).

Meer info over alcohol.

Tabak

Roken als je zwanger bent, houdt risico's in voor je kindje. Voor meer informatie kan je terecht op de website van Vigez.

Alcohol en tabak tijdens de borstvoeding.