Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken
Taakwijzer

Stap 3: Bepaal de vorm van je taak

Ligt al vooraf vast welk soort taak je moet maken? Of heb je de vrije keuze? Hoe je de opdracht uitvoert, heeft vaak een grote invloed op het uiteindelijke resultaat. Sta dus even stil bij welke vorm je voor je opdracht kiest. Of ga je verschillende vormen combineren?

Tekst

Ga je een tekst schrijven, zorg dan voor een duidelijke structuur: een inleiding, verschillende hoofdstukken die een logische volgorde hebben en op het einde een lijst met al de informatiebronnen die je hebt gebruikt. Voeg eventueel tabellen of illustraties toe om alles te verduidelijken of wat luchtiger te maken. Als je klaar bent met schrijven, laat je best alles nog eens nalezen. Zorg dat er geen spel- of typfouten meer inzitten.

 

Spreekbeurt of presentatie

Een presentatie is een ideale leidraad om je taak voor te stellen. Er zijn handige manieren om een presentatie op computer te maken. De bekendste is waarschijnlijk Powerpoint, maar je kan ook voor Prezi kiezen.

 

Ondersteunend materiaal

Behalve een presentatie is er ook ander materiaal dat je kan gebruiken om dingen te verduidelijken. Je kan bijvoorbeeld een video op Youtube laten zien of folders, brochures, affiches, krantenknipsels, enz. Neem zeker eens een kijkje op onze materiaalpagina. Sommige folders en brochures zijn er gratis te downloaden, voor andere moet je een kleine kost betalen. Check eventueel ook eens ons Youtubekanaal voor een paar campagnefilmpjes.

 

Activiteit of educatief spel

Voorkom dat je eigen spreekbeurt of presentatie een dode boel wordt. Het is fijner als je je klasgenoten actief betrekt in wat je vertelt. Laat ze bijvoorbeeld meedenken over bepaalde vragen, verzamel meningen voor- en tegen, zorg voor een spel of laat hen meedoen aan een quiz over alcohol of drugs. Je kan inspiratie opdoen in deze methodiekenmap van VAD, bijvoorbeeld. Op pagina 6 staat een schema dat je wegwijs maakt in de inhoud van de map met opwarmertjes, quizzen, voer voor discussies, … Er staat telkens bij hoe lang elke activiteit duurt.

 

Interview

Een interview is boeiend omdat het een echt praktijkverhaal brengt. Mensen met alcohol- of drugproblemen interviewen, is helaas niet zo gemakkelijk. Veel mensen doen dit liever niet of willen anoniem blijven. Wil je een Druglijnmedewerker interviewen, dan doe je dat best door gewoon naar de lijn te bellen en je vragen te stellen. Een afspraak op kantoor kan helaas niet omwille van de anonimiteit. Wil je een drughulpverlener of preventiewerker interviewen? De Druglijn kan je adressen in je buurt bezorgen. Je kan daar dan checken of de hulpverleners tijd kunnen vrijmaken om jou te woord te staan.

Een folder over de effecten en risico’s van medicatie bij het studeren