Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Sportivos: maak van je sportclub de gezondste sportclub in Vlaanderen

Sportivos is een preventie-initiatief over alcohol en cannabis in de sportclub.

Sportivos is een preventietraject om je sportclub te helpen problemen door alcohol of andere drugs te voorkomen, en als ze zich toch voordoen aan te pakken en te beperken. Zo toon je als club nog meer dat je begaan bent met de gezondheid en het welzijn van sporters, clubleden, sympathisanten en bezoekers. Samen gaan jullie voor een veilige en gezellige clubomgeving.

Sportivos bestaat uit drie fasen (Sportivos Brons, Sportivos Zilver, Sportivos Goud) die je op eigen tempo kan doorlopen om zo tot een alcohol- en drugbeleid te komen dat past bij jouw club.

Als een sportclub een fase tot een goed einde brengt, ontvangt de club een Bronzen, Zilveren of Gouden label. Het traject is volledig op maat: een club kan er bijvoorbeeld voor kiezen enkel het Bronzen label te behalen.

Als sportclub sta je er zeker niet alleen voor en krijg je ondersteuning van een lokale, intergemeentelijke of regionale preventiewerker.

Drie goede redenen om een Sportivos-club te worden

Gezonde atleten presteren beter

Sportivos bevordert de sportprestaties binnen je club. Zo doet je club het nog beter in competitie. Onderzoek heeft namelijk duidelijk aangetoond dat sportprestaties lijden onder alcoholgebruik.

Clubs met een gezond imago zijn aantrekkelijker en doen het financieel beter.

Clubs met een gezond imago en een cultuur waar alcohol minder centraal staat, gaat het financieel voor de wind. De club trekt meer leden aan, waaronder meer vrouwen en jonge sporters.

Met Sportivos laten sportclubs zien dat sporters zich binnen hun vereniging op sportief en persoonlijk vlak gezond en veilig kunnen ontplooien en dat gezelligheid, respect en geborgenheid bij hen centraal staan. Sportivos zet daarmee sportclubs op de kaart.

Als sportclub geef je het goede voorbeeld

Je bent een geëngageerde sportclub die een voorbeeldrol opneemt voor kinderen en jongeren door een duidelijke en concrete visie te hebben op gezondheid.

Als bestuurder, coach of vrijwilliger heb je een belangrijke impact op de mentaliteit en het gedrag van je leden en ben je een belangrijk aanspreekpunt voor jongeren.

Doe ook mee met Sportivos of praat erover in je sportclub

Veel sportclubs deden het jou al voor. Als je op zoek bent naar inspiratie, dan kan je hun ervaringen hier lezen.

Zin om deel te nemen aan Sportivos? Sportclubs kunnen zich via dit registratieformulier inschrijven om te starten met Sportivos Brons.

Wens je meer informatie? Ontdek dan het volledige overzicht op de VAD-website of mail naar: sportivos@vad.be.