Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Drugs ABC » Gokken » Welke hulp is er mogelijk bij gokproblemen?

Welke hulp is er mogelijk bij gokproblemen?

Er is hulp mogelijk op verschillende manieren, van online zelfhulp, over zelfhulpgroepen, tot professionele hulp.

Voor mensen met gokproblemen kan het moeilijk zijn om zicht te hebben op welke hulp er zoal bestaat. Er zijn verschillende soorten hulp mogelijk:

  • Omdat de aanpak van een gokprobleem niet helemaal vergelijkbaar is met de aanpak van problemen met alcohol, illegale drugs of medicatie, zijn er gespecialiseerde alcohol- en drughulpverleningscentra die een aanbod speciaal voor gokproblemen hebben. Het gaat om centra waar je op gesprek kan gaan, zonder dat er een opname gebeurt. De begeleiding gebeurt meestal individueel, maar sommige diensten bieden ook groepsbegeleidingen aan. Ze zijn erkend en gesubsidieerd, wat wil zeggen dat een begeleiding niet duur hoeft te zijn.
  • Er bestaan ook zelfhulpgroepen voor mensen met gokproblemen. De kracht van zo’n groep is dat lotgenoten, mensen die zelf moeilijkheden (gehad) hebben met gokken, er steun bij elkaar vinden om het gokken helemaal achterwege te laten.
  • Wij kunnen jou adressen van centra in jouw buurt of contactgegevens van zelfhulpgroepen bezorgen, dus bel, chat of mail ons anoniem.
  • Met financiële problemen kan je contact opnemen met een Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) of OCMW in je buurt. Zij kunnen helpen bij schulden of het beheren van je budget.
  • Vergeet niet dat het kan helpen om een aanvraag te doen om een uitsluiting aan te vragen. Zo krijg je geen toegang meer tot plaatsen of websites waar gegokt wordt.

De stap naar een zelfhulpgroep of een gespecialiseerde dienst is vaak groot. Wie problemen ondervindt met gokken kan ook zelf van thuis uit al heel wat doen:

  • Als je ouder dan achttien bent, kan je online, gratis en vrijblijvend met een zelftest nagaan of je mogelijk riskant gokt.
  • Op de website Gokhulp kan je terecht voor online zelfhulp en online begeleiding. Bij dat laatste heb je regelmatig online contact met een hulpverlener die je vooruitgang in het programma volgt. Het is gratis en anoniem.

Controle over je gebruik

Hoe hou je je gebruik onder controle? Hoe voorkom je problemen? Hoe ga je te werk wanneer je op het punt bent gekomen dat je wil minderen of stoppen?

Ontdek wat je kan doen

Bezorgd om iemand

Er duiken heel wat kopzorgen op als iemand waar je om geeft alcohol, drugs of pillen misbruikt, of overmatig gamet of gokt. Deze pagina’s helpen je op weg.

Ontdek ons advies op maat van partners, familie en vrienden

Brochure over gokken