Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Drugs ABC » Cannabis » Risico’s van cannabis beperken

Risico’s van cannabis beperken

Wie geen risico’s wil lopen, gebruikt beter niet. Dat geldt voor alle drugs, dus ook voor cannabis. Cannabisgebruik houdt altijd risico’s in. Kies je ervoor om toch te gebruiken? Met onderstaande tips kan je de risico’s beperken.

Wanneer gebruiken?

  • Gebruik alleen als je je lichamelijk en geestelijk goed voelt. Als je een slechte dag hebt, is de kans groot dat je je door de cannabis nog slechter zal voelen.
  • Gebruik met mate: niet elke dag, maar af en toe of enkel bij een speciale gelegenheid.
  • Gebruik alleen voor je plezier, niet om problemen te onderdrukken.
  • Laat je auto, brommer of fiets aan de kant als je hebt gebruikt.
  • Gebruik niet tijdens/voor school, studie of werk.
  • Gebruik geen cannabis als je zwanger wil worden, tijdens je zwangerschap of borstvoedingsperiode.
  • Zorg ervoor dat je geen cannabis gebruikt of bezit wanneer er verzwarende omstandigheden zijn. Gebruik dus bijvoorbeeld niet wanneer er minderjarigen bij zijn of op openbare plaatsen (zoals bijvoorbeeld in een park). Zo vermijd je problemen met de politie en het gerecht.

Hoe gebruiken?

  • Doseer voorzichtig. Het THC-gehalte in cannabis kan erg verschillen. Daarom is het heel moeilijk om vooraf een dosis in te schatten. Ook de manier van gebruiken kan een groot verschil maken. Wanneer cannabis gegeten wordt, is het moeilijker te doseren en is de kans veel groter dat het fout gaat.
  • Let op met cannabis roken. Roken (met of zonder tabak) is schadelijk voor de longen. Cannabis kan ook verdampt worden (met een vaporiser). Daarbij wordt cannabis verhit maar niet verbrandt, waardoor er minder schadelijke stoffen in de longen raken. Veel hangt daarbij echter af van de kwaliteit van de vaporiser en de temperatuur waarop de cannabis verhit wordt.
  • Diep inhaleren of de rook lang vasthouden doe je beter niet. Het is een mythe dat je enkel door diep in te ademen ‘stoned’ kan worden of een beter effect krijgt. Het zorgt er alleen voor dat kankerverwekkende stoffen nog meer kans hebben om zich af te zetten in de longen.
  • Cannabis combineren met alcohol, andere illegale drugs of medicijnen zorgt altijd voor bijkomende risico’s. Dat doe je dus beter niet.

Cannabis verwerken in eten of drinken is af te raden.

De effecten laten langer op zich wachten, waardoor je in verleiding kan komen om in afwachting extra te gebruiken. Voor je het weet, heb je te veel binnen en dan kan je niet meer terug.

Als je toch cannabis eet of drinkt, hou er dan rekening mee dat het tot twee uur kan duren voor de effecten hun volle kracht hebben. Gebruik dus niet te veel ineens en wacht lang genoeg voor je bijneemt.

Loop jij meer risico op problemen?

Jongeren

Ben je jonger dan achttien, dan gebruik je het best geen cannabis.

  • Verschillende onderzoeken tonen aan dat regelmatig cannabisgebruik zorgt voor blijvende veranderingen in de hersenen, vooral op jonge leeftijd. Hersenen zijn in ontwikkeling tot de leeftijd van 20 à 25 jaar. Tot zolang zijn ze extra gevoelig voor de effecten en risico’s van cannabis.
  • Cannabisgebruik voor je achttien bent, verhoogt de kans op problemen en een cannabisverslaving (afhankelijkheid) op latere leeftijd. Hoe vaker je gebruikt, hoe groter die kans wordt.

Bekijk wat cannabis doet in je hersenen (op de Nederlandse site van Jellinek).

Andere mensen met verhoogd risico

  • Welk effect heeft cannabis op jou? Heb je tijdens of na het gebruik last van angstige, depressieve of achterdochtige gevoelens? Wees dan extra voorzichtig als je later opnieuw zou gebruiken. Je kan dan sneller last krijgen van flashbacks. Dit betekent dat je die negatieve gevoelens onverwacht opnieuw kan beleven, ook al heb je niets gebruikt.
  • Mensen die psychisch kwetsbaar zijn of psychische problemen hebben, gebruiken beter geen cannabis. Zij lopen namelijkmeer risico op een cannabispsychose. Bij mensen die aanleg hebben voor psychoses, kan cannabisgebruik ervoor zorgen dat ze dit sneller krijgen. Cannabisgebruik kan een bestaande psychotische stoornis ook erger maken.
  • Mensen met long- of hartproblemen gebruiken beter geen cannabis. Cannabis roken is immers schadelijk voor je longen. Cannabis doet bovendien je bloeddruk dalen en zorgt voor een snellere hartslag.

Meer over cannabis