Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Drugs ABC » Alcohol » Alcohol en sporten

Waarom gaan alcohol en sporten niet goed samen?

Het is geen uitzondering dat sporters na hun prestatie alcohol drinken om hun overwinning te vieren. Of omgekeerd: dat ze stevig doorzakken om zich over een nederlaag heen te zetten. Maar eigenlijk is dat niet zo’n goed idee: alcohol heeft een aantal nadelige effecten, zowel op de sportieve prestatie als op het herstel van het lichaam.

Slechtere prestaties en risico op blessures

Sporten wanneer je alcohol op hebt, heeft een aantal nadelige effecten op je prestaties:

  • minder goede concentratie
  • tragere reactiesnelheid
  • slechtere oog-hand-coördinatie

Zaken die net erg belangrijk zijn in de meeste sporten.

Daarnaast zorgt sporten met alcohol in het bloed voor een rechtstreeks risico op blessures. Je pijngrens vervaagt en je gedraagt je roekelozer.

Ook alcohol drinken na de sportactiviteit heeft nog een nadelige invloed op blessures. Als je een blessure hebt, zal die door alcohol trager herstellen. Een letsel kan daardoor bijvoorbeeld harder gaan bloeden, en een spierverrekking zal minder snel genezen.

Als je sport is het belangrijk om veel water te drinken. Zo voorkom je uitdroging. Alcohol werkt juist heel urine-/vochtafdrijvend, en is dus allesbehalve een dorstlesser. Het zorgt ervoor dat je lichaam meer vocht verliest dan dat het aanvoert. Daardoor geraak je nog sneller gedehydrateerd. En dat zorgt voor een groter risico op krampen, spierverrekkingen, spierspanningen en letsels.

De spiercellen krijgen niet meer voldoende energie om het nodige werk te doen tijdens een sportactiviteit. Je spieren trekken minder goed samen, je bent sneller moe en verliest dus aan uithoudingsvermogen.

Ook je hart is een spier en verliest aan kracht en uithoudingsvermogen door alcoholgebruik. Alcoholgebruik verhoogt de kans op verstoorde hartritmes. Het sporten op zich doet de hartslag al stijgen. Beide samen kunnen je dan ook in de problemen brengen.

Helpt sporten om te ontnuchteren?

Nogal wat mensen denken dat door sport en inspanningen alcohol sneller wordt afgebroken. Ze geloven dat je er dus sneller terug nuchter door wordt of dat je kater sneller verdwijnt. Dat is niet het geval. Lichamelijke inspanning verandert niets aan de afbraak van alcohol. Alcohol heeft steeds even veel tijd nodig om door het lichaam verwerkt te worden: ongeveer 1,5 uur per standaardglas.

Een kater is vooral een gevolg van uitdroging. Sporten met een kater kan die uitdroging nog erger maken. Bij het sporten neemt je lichaamstemperatuur toe, waardoor je gaat zweten en dus nog meer vocht verliest.

Alcohol heeft ook uren later nog een negatief effect op je lichaam. Zo is een kater nefast voor de atletische prestatie. Sporten met een kater verhoogt ook het risico op letsels.