Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Bezorgd om iemand? » Vrienden » Valkuilen

Valkuilen bij het steunen van een vriend

Iemand met alcohol- of drugproblemen helpen, kan heel frustrerend zijn. Het is confronterend om vast te stellen dat je het probleem van iemand anders niet in diens plaats kan oplossen. Hoever wil je gaan om jouw vriend(in) te helpen? Wat doe je als je vriend(in) keer op keer op jou een beroep doet? Hoever kan je gaan zonder er zelf mee onderdoor te gaan? Sommige mensen kruipen in een rol die uiteindelijk niet helpt. Let op voor deze valkuilen.

De reparateur

Het is niet de bedoeling dat jij de brokken van je vriend of vriendin lijmt. Je bedoelt het goed en je wil helpen, maar dat kan averechts werken. Laat je vriend(in) zoveel mogelijk zelf de verantwoordelijkheid opnemen. Neem zijn of haar problemen niet over.

Door keer op keer in te springen, loop je de kans dat je vriend(in) daar op den duur gaat op rekenen: ‘Een ander zal de negatieve gevolgen van mijn drank- of druggebruik wel oplossen.’ Daardoor voelt hij of zij niet de nood om de problemen zelf ten gronde aan te pakken.

Je vriend(in) heeft de nadelen van het gebruik als het ware nodig om tot inzicht te komen. Helpen betekent dus ook kordaat en consequent zijn, en grenzen stellen waar nodig.

De redder in nood

Denk aan jezelf en zorg voor jezelf. Als je veel om iemand geeft, bestaat het risico dat je jezelf compleet wegcijfert. Op momenten dat het moeilijk gaat, moet je soms “Tot hier en niet verder” zeggen. Dat betekent niet dat je je vriend(in) in de steek laat. Integendeel. Weet dat je iemand soms alleen maar kan helpen door wat afstand te nemen.

Denk na over je eigen grenzen. Wat kan je aan, wat niet? Hoeveel tijd en moeite kan je opbrengen om je vriend(in) te helpen? Maak dat dan ook duidelijk aan je vriend. Zo help je niet alleen je vriend, maar zorg je ook voor jezelf. Eindeloos begrip tonen of inspringen houdt niemand vol.

Er zijn ook grenzen aan hoeveel vertrouwen je iemand kan geven. Laat je niet aan het lijntje houden door leugens of beloften die niet ingelost worden. Vertrouwen en respect moeten van twee kanten komen.

De Druglijn helpt je op weg

Een probleem met drank, drugs, pillen of gokken, dat kan een vriendschap serieus op de proef stellen. Zit je nog met vragen? Wil je meer tips over hoe je kan omgaan met het druggebruik van je vriend, kameraad of collega? Wil je je hart eens luchten?

We zijn er voor jou. Contacteer ons anoniem. We luisteren onbevooroordeeld naar jouw verhaal, geven je betrouwbare informatie, een eerste advies en helpen je op weg naar meer hulp bij jou in de buurt.

Een vriend met een probleem

Alcohol, cannabis, cocaïne of nog iets anders: je weet of vermoedt dat je vriend of vriendin gebruikt.

Praten over drank of drugs

Als vrienden kan je veel losser en gemakkelijker met elkaar babbelen. Dat is jouw sterkte. Je hebt echt wel invloed op elkaar.

Een vriend helpen

Je wil er zijn voor je vriend, om uit deze moeilijke periode te raken. Maar wat kan je doen, en hoe ver kan je gaan?

Ik maakte me zorgen om Maud. Ik heb al een paar keer proberen praten over dat blowen. Zeggen dat ik merk dat ze vaak suf in de les zit. Vragen wat er scheelt. Maar Maud reageert dan heel bot.

Ella (15 jaar)

Mijn collega Dirk had een zwaar ongeval. Sinds hij terug is, drinkt hij nogal stevig, terwijl hij ook pijnstillers neemt. Dat zorgt voor gevaarlijke situaties.

Wim (41 jaar)

Mijn vrienden en ik, we vormen al een paar jaar een vast groepje. Er wordt al eens een joint gerookt, dat is al lang zo. Maar nu kwam Glenn met een heel verhaal over cocaïne…

Bram (18 jaar)

Veelgestelde vragen

Partners, familieleden en vrienden van mensen die in de problemen komen door hun gebruik, zitten vaak met dezelfde onzekerheden. Op deze pagina’s vind je antwoorden op de vragen die we bij De Druglijn het vaakst horen.