Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Bezorgd om iemand? » Vrienden » Een gesprek aanknopen

Een gesprek aanknopen

Praten is de eerste stap. Spreek je vriend of vriendin aan op het alcohol- of druggebruik. Een eenvoudig gesprek zal dat waarschijnlijk niet zijn. Misschien ontkent hij of zij alles, wimpelt het onderwerp af, of maakt zich kwaad. Met ruzie schiet je niks op. Maar zonder praten lukt het zeker niet.

Je hebt gemerkt dat je beste vriendin te veel wiet gebruikt. Of je ziet dat iemand uit je vriendengroep zich ieder weekend opnieuw te pletter drinkt. Of je bent erachter gekomen dat één van je jongere collega’s experimenteert met xtc.

Je bent ongerust, en krijgt de indruk dat het te ver gaat. Je wil een gesprek aanknopen. Maar hoe begin je daaraan?

Deze tips helpen om het gesprek aan te gaan

Toon je bezorgdheid

Als je je vragen stelt of zorgen maakt, spreek die dan voorzichtig uit. Ook al gaat het maar om een vermoeden. Misschien zijn alcohol of andere drugs in het spel, misschien niet. Maar het feit dat je je zorgen maakt, betekent dat er waarschijnlijk wel iets aan de hand is. Want als vrienden ken je elkaar door en door. Alleen al daarom is het de moeite waard om je bezorgdheid onder woorden te brengen.

Vertel gewoon wat je indruk of aanvoelen is, en wacht vervolgens af hoe je vriend of vriendin daarop reageert.

Luister naar wat je vriend(in) te vertellen heeft

Het is niet gemakkelijk, maar laat de ander eerst zijn of haar verhaal doen. Wacht tot hij of zij uitverteld is. Geef dan pas je eigen mening en kijk op de dingen. Zo geef je je vriend(in) ademruimte om vrijuit praten.

Probeer te begrijpen

Probeer te begrijpen waarom je vriend(in) gebruikt. Of hoe het komt dat hij of zij in de problemen is geraakt. Welke voordelen ervaart je vriend(in) bij de drank, drugs en pillen of bij het gokken? Hoe kijkt hij of zij zelf tegen aan? Is het een manier om andere problemen te vergeten? Ondervindt hij of zij zelf een probleem?

Kies een geschikt moment

Een goede timing is belangrijk. Ga niet in gesprek wanneer je vriend(in) onder invloed is, of wanneer je zelf kwaad bent.

Kies voor een ogenblik waarop jullie allebei rustig zijn, en waarop je vriend(in) open staat voor een gesprek.

Pauzeer op tijd

Als jij of je vriend(in) kwaad worden tijdens het gesprek, dan stop je er beter even mee. Woordenwisselingen of ruzie zetten jullie vriendschap alleen maar verder onder druk.

Loopt het gesprek vast, sluit het onderwerp dan af. Geef te kennen dat je vriend(in) er later op mag terugkomen.

Hou het niet bij één poging

Je hoeft niet alles in één gesprek uit te praten.

Misschien schrikt je vriend(in) de eerste keer dat je het onderwerp aansnijdt. En dan kan het bij een volgende poging beter lukken om te praten over (al dan niet) drugs gebruiken. Mogelijk blijft er toch iets hangen van wat je zegt.

Maar forceer niet: keer op keer een gesprek willen aanknopen, kan het tegengestelde effect hebben. Misschien klapt je vriend(in) juist toe. Probeer dus ook nog over andere zaken te praten.

Laat de deur op een kier

Lukt het praten niet? Laat dan enkel nog merken dat je je zorgen maakt en dat je bereid blijft erover te praten. Zo blijft de deur op een kier.

Misschien komt je vriend(in) je later zelf wel opzoeken voor een gesprek. Het is belangrijk dat je vriend(in) weet dat hij bij jou terechtkan. Heel wat mensen die gebruiken blijven op den duur achter zonder vrienden en zien daardoor nog minder redenen om te stoppen.

Een vriend met een probleem

Alcohol, cannabis, cocaïne of nog iets anders: je weet of vermoedt dat je vriend of vriendin gebruikt.

Praten over drank of drugs

Als vrienden kan je veel losser en gemakkelijker met elkaar babbelen. Dat is jouw sterkte. Je hebt echt wel invloed op elkaar.

Een vriend helpen

Je wil er zijn voor je vriend, om uit deze moeilijke periode te raken. Maar wat kan je doen, en hoe ver kan je gaan?

Ik maakte me zorgen om Maud. Ik heb al een paar keer proberen praten over dat blowen. Zeggen dat ik merk dat ze vaak suf in de les zit. Vragen wat er scheelt. Maar Maud reageert dan heel bot.

Ella (15 jaar)

Mijn collega Dirk had een zwaar ongeval. Sinds hij terug is, drinkt hij nogal stevig, terwijl hij ook pijnstillers neemt. Dat zorgt voor gevaarlijke situaties.

Wim (41 jaar)

Mijn vrienden en ik, we vormen al een paar jaar een vast groepje. Er wordt al eens een joint gerookt, dat is al lang zo. Maar nu kwam Glenn met een heel verhaal over cocaïne…

Bram (18 jaar)