Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Veelgestelde vragen naasten » Kan je iemand dwingen te ontwennen?

Kan je iemand dwingen te ontwennen?

Stoppen met gebruik moet van de persoon zelf komen. In noodgevallen is er wel een wettelijk kader om iemand, uit bescherming, gedwongen te laten opnemen.

Om een alcohol- of ander drugprobleem op te lossen moet de persoon zelf aan zijn of haar probleem willen werken. Iemand verplichten om te stoppen of tegen zijn wil in laten opnemen voor ontwenning is dus allesbehalve vanzelfsprekend.

Gedwongen opname

Er is wel een wet die de mogelijkheid tot gedwongen opname voorziet voor mensen met een geestesziekte die een gevaar zijn voor zichzelf of hun omgeving. Alcohol- of ander drugmisbruik valt strikt genomen niet onder deze definitie. Daarom wordt iemand met een alcohol- of drugprobleem eerder zelden gedwongen opgenomen.

Dat betekent echter niet dat het onmogelijk is. Iemand die gebruikt kan soms in een toestand terechtkomen waarbij een gedwongen opname toch aangewezen is (bijvoorbeeld doordat hij of zij psychotisch werd). Gedwongen opname is in zulke gevallen niet echt bedoeld voor de grondige aanpak van een afhankelijkheidsprobleem. Je kan het eerder zien als een noodmaatregel en een beschermingsmaatregel.

Twee procedures voor gedwongen opname

Er zijn twee procedures mogelijk om tot een gedwongen opname te komen. De spoedprocedure komt het meest voor, de gewone procedure via de vrederechter komt minder voor. Het is in beide gevallen wel de vrederechter die over de beschermingsmaatregel moet oordelen. Hij of zij bepaalt de uitspraak aan de hand van een recent medisch dossier.

Spoedprocedure

Bij een spoedprocedure via de Procureur des Konings wordt de persoon onmiddellijk opgenomen, maar kan de vrederechter na tien dagen beslissen dat verdere opname niet meer nodig is.

Gewone procedure

Bij de gewone procedure heeft de vrederechter tien dagen de tijd om een uitspraak te doen, maar wordt de persoon bij een positief advies meteen veertig dagen in observatie genomen. Eventueel kan de vrederechter beslissen om deze periode te verlengen tot maximum twee jaar.

Uiteraard heeft de persoon die opgenomen wordt het recht om zich te laten verdedigen door een advocaat.

Controle over je gebruik

Hoe hou je je gebruik onder controle? Hoe voorkom je problemen? Hoe ga je te werk wanneer je op het punt bent gekomen dat je wil minderen of stoppen?

Ontdek wat je kan doen

Bezorgd om iemand

Er duiken heel wat kopzorgen op als iemand waar je om geeft alcohol, drugs of pillen misbruikt, of overmatig gamet of gokt. Deze pagina’s helpen je op weg.

Ontdek ons advies op maat van partners, familie en vrienden

Veelgestelde vragen

Partners, familieleden en vrienden van mensen die in de problemen komen door hun gebruik, zitten vaak met dezelfde onzekerheden. Op deze pagina’s vind je antwoorden op de vragen die we bij De Druglijn het vaakst horen.