Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Bezorgd om iemand? » Als je vader of moeder gebruikt » Een wirwar van gevoelens

Een wirwar van gevoelens

Boos, bang, beschaamd, opstandig, teleurgesteld, … Iedereen reageert anders op een ouder met een alcohol- of drugprobleem.

Als je vader of moeder een alcohol- of drugprobleem heeft, word je heen en weer geslingerd tussen allerlei gevoelens. Iedereen beleeft de situatie op zijn of haar manier. Voel je verdriet, boosheid, angst, schuld of schaamte? Of al deze gevoelens door elkaar? Als het thuis niet prettig is, omdat er vaak ruzie is, voel jij je waarschijnlijk slecht in je vel. Daardoor heb je vanzelf geen zin om leuke dingen te doen. En daardoor voel je je nog slechter.

Misschien woon je al lang niet meer thuis, maar kan je de situatie toch moeilijk loslaten. Velen blijven zich verantwoordelijk voelen. Bijvoorbeeld voor broers of zussen die nog thuis wonen of voor je ouder die niet gebruikt.

Er is niets fout of juist aan hoe jij je voelt. Iedere situatie is verschillend. En in een soortgelijke situatie, kunnen mensen zich toch erg verschillend voelen. Sommige gevoelens, zoals schaamte of afkeer, kunnen heel verwarrend zijn, want tegelijk wil je je ouder graag blijven zien. Maak je geen zorgen: jij hebt recht op je eigen gevoelens, of ze nu logisch lijken of niet.

Het is niet jouw schuld

Misschien denk je dat jij zelf schuld hebt aan het drank- of druggebruik van je ouder(s). Sommige ouders geven hun kinderen de schuld, maar dat klopt natuurlijk niet. Wie op den duur een schuldgevoel aangepraat krijgt, gaat zich ook meer en meer verantwoordelijk voelen voor wat er thuis fout loopt.

Maar als kind ben je niet verantwoordelijk voor het gedrag van je ouders. Je kan de problemen van je ouder niet in zijn of haar plaats oplossen, hoe graag je dat misschien ook wil. Je kan wel helpen, maar het oplossen moet hij of zij zelf doen. Probeer emotioneel afstand te nemen van problemen waar je zelf niets aan kan veranderen. Maak er voor jezelf het beste van.

Je bent niet de enige

Mensen praten niet graag over problemen thuis. Over drank, drugs, pillen en gokken praten, is voor iedereen heel moeilijk. Daardoor kan het lijken alsof jij de enige bent in deze situatie. Dat is zeker niet zo. Alcohol- en druggebruik komt in veel meer gezinnen voor dan men zou denken. Naar schatting één op tien heeft een ouder die te veel drinkt.

Je hart luchten kan helpen om je minder alleen te voelen. Maak je geen zorgen, praten over de problemen van je ouders betekent niet dat je hen verraad.

Boos zijn mag

Je vader of moeder heeft een probleem en moet geholpen worden. En dat probeer je ook, net als familieleden, vrienden of hulpverleners. Het is dan zó frustrerend als de hulp niets lijkt uit te halen… Je voelt je verantwoordelijk, maar voelt tegelijk dat jij het niet kunt oplossen in zijn of haar plaats. Je zou je voor minder al eens kwaad of teleurgesteld voelen! Zelfs jaren later kan je die boosheid nog voelen.

  • Misschien ben je vooral boos op je gebruikende ouder?
  • Of net op de andere ouder, omdat het lijkt alsof die de problemen niet heeft voorkomen?
  • Sommigen zijn vooral boos op zichzelf, omdat ze de problemen niet hebben opgelost. Of omdat ze later beseffen dat ze hun jeugdjaren te veel hebben opgeofferd voor het gezin.

Boos zijn mag. Stoom aflaten doet deugd. Het betekent niet dat je je ouder laat vallen of niet meer graag ziet.

Zorg er wel voor dat je niet in de boosheid verstrikt raakt.

Je hoeft je niet te schamen

Misschien kom je soms in gênante situaties door je ouder. Als die situatie dan iets met drank, drugs of pillen te maken heeft, wil je misschien liever onder de tafel kruipen.

Maar jij hoeft je niet te schamen voor wat je ouder doet. Je bent echt niet de enige waar het thuis niet allemaal van een leien dakje loopt.

Logisch dat je teleurgesteld bent

Het is niet leuk om in een gezin te leven waar zoveel problemen zijn. Je kan verdrietig worden als het je ouder niet lukt om te stoppen.

Dat is perfect te begrijpen, want uiteindelijk wil je het beste voor hem of haar.

Gevoelens zoveel jaren later

Misschien reageer je nu nog op situaties zoals je dat in je jeugd of kindertijd hebt aangeleerd.

  • Je raakt bijvoorbeeld erg gespannen bij pijnlijke situaties.
  • Of je probeert altijd ruzies te ontwijken.
  • Of je doet erg je best om door iedereen aardig gevonden te worden.
  • Of je loopt jezelf voorbij omdat je steeds maar voor anderen wil zorgen (in je job of in je eigen gezin).

Soms kan dit jaren later, wanneer je volwassenen bent, problemen opleveren. Praten over vroeger kan dan opluchten. Terugblikken op je eigen jeugd en de situatie die je thuis meemaakte, kan ook helpen om je reacties van nu beter te begrijpen.

Je ouder, alcohol, drugs en pillen

Wat houdt het alcohol- of drugprobleem van je moeder of vader precies in?

Hoe voel jij je?

Ben je in de war over je gevoelens? Hoe voelen anderen zich over het probleem van hun ouder?

Wat kan je doen?

Besef dat jij je vader of moeder niet kan redden. Wat kan je dan wel doen?

Online zelfzorg en zelfhulp

Wat kan ik doen?

Ga op zoek naar jouw sterktes. Dat helpt om goed met de situatie om te kunnen. Deze online oefeningen geven houvast.

GRIP voor kinderen

Online hulp voor mijn vader of moeder

Voor wie zijn of haar gebruik van cannabis, cocaïne, GHB en/of alcohol op eigen kracht wil verminderen of stoppen.

Start met DASH