Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Bezorgd om iemand? » Partners » Valkuilen

Valkuilen bij het steunen van een partner

Je ziet je partner graag en je wil helpen. Dat is heel mooi, en je kan ook echt wel een verschil maken. Maar let wel op. Sommige dingen helpen niet, of kunnen een verkeerd effect hebben.

Onrealistische doelen

Probeer realistisch te zijn in je verwachtingen. Als iemand niet eens toegeeft te gebruiken, hoe kan je dan verwachten dat die persoon zou stoppen?

Je kan in stappen te werk gaan en tussentijdse doelen stellen. Een eerste doel kan zijn ervoor zorgen dat je partner over drank, drugs, pillen of gokken wil praten. Je partner doen toegeven dat er nadelen aan verbonden zijn, is een volgende stap. Het probleem oplossen, volgt later wel.

Zet jezelf niet onder te veel druk: de situatie is waarschijnlijk niet van gisteren op vandaag ontstaan, ze zal ook niet van vandaag op morgen opgelost zijn.

De brokken lijmen

Uit liefde (of uit angst voor erger) proberen veel mensen keer op keer de problemen van hun partner op te lossen. Schulden betalen, smoezen verzinnen, rommel opruimen, … Je doet het met de beste bedoelingen, maar op die manier blijft je partner eigenlijk blind voor de gevolgen van zijn of haar gedrag.

Het is beter dat je partner die gevolgen aan den lijve ondervindt. Dan is de kans groter dat hij of zij gaat nadenken over het gebruik. Het kan redenen geven om te veranderen. Of om dat op zijn minst te proberen.

Als je steeds op anderen kan rekenen om problemen op te lossen, waarom zou je dan veranderen? Neem daarom als partner niet keer op keer de last die het druggebruik met zich meebrengt op jouw schouders. Laat die aan je partner zelf over. Geen telefoontje dus naar de baas om je partner ziek te melden op maandagochtend. Op die manier worden de negatieve gevolgen van het druggebruik duidelijker. Helpen betekent soms ook kordaat en consequent zijn, en grenzen stellen waar nodig.

Steeds op het probleem focussen

Het druggebruik kan zo’n grote invloed hebben op jullie relatie dat je soms enkel nog met problemen bezig bent.

Probeer je partner toch te zien als meer dan iemand met een probleem. Voorkom dat je het elke dag alleen maar hebt over alles wat fout loopt.

De schuld bij jezelf zoeken

‘Had ik sneller moeten ingrijpen? Ligt het aan mij? Wat heb ik verkeerd gedaan?’ Dat zijn vragen die veel mensen zich stellen als hun partner gebruikt. Ze voelen zich verantwoordelijk voor de problemen van hun partner. Het is natuurlijk mogelijk dat er problemen zijn in jullie relatie. Maar dat maakt jou nog niet verantwoordelijk voor het gebruik van drank, drugs of pillen of het gokken van je partner.

Heeft mijn partner een probleem?

Wie drinkt, drugs gebruikt of gokt, is niet meteen verslaafd. Hoe weet je dat het fout loopt?

Mijn partner steunen

Jouw hulp en steun kunnen een belangrijke rol spelen. Maar hoe pak je dat aan?

Als praten niet lukt

Je hebt al vaak geprobeerd om te praten, maar er verandert niets. Wat rest je dan nog?

“Veel late vergaderingen”, zegt mijn man. Ik vermoed dat hij gewoon op café zit. Hij komt regelmatig serieus dronken thuis.

‘Veerle’ (37 jaar)

Maarten blowt elke dag. Wanneer hij niet kan blowen is hij nerveus en kortaf. Zoals het nu loopt, is niet fijn meer.

Stien (16 jaar)

Ik zie haar echt graag, maar ik wil geen relatie met iemand die verslaafd is. Maar zij zegt dat er geen probleem is en dat ik overdrijf.

Anthony (19 jaar)