Toen mijn oudere zus wiet rookte, kwamen daar zoveel problemen van, dat ik heb gezworen dat nooit te doen. Maar gaan ze het flauw vinden als ik niet meedoe?

We keken er al lang naar uit en eindelijk is het zover. Mats, Toby en ik hebben eindelijk onze eigen stek kunnen inrichten. In een leegstaande garage van Tobias' nonkel, een straat verder op. Ik heb wel wat moeten zeuren bij mijn pa of het mocht, maar uiteindelijk heeft hij ons zelfs geholpen om een ouwe zetel naar daar te verhuizen.

't Is echt ons eigen clubhuisje geworden. Zalig, zo'n plek waar je samen kunt rondhangen en doen wat je wilt. Toby heeft een ouwe stereo weer aan de praat gekregen. Da's de technische knobbel van ons drieën. Zijn ouders kochten een nieuwe flatscreen en hun oude tv mogen we nu ook gebruiken. Plezant om op te gamen.

Laatst had Toby een zakje wiet bij. Van een vijfdejaars op school. Mats vond dat cool, maar ik dacht vooral "O nee…". Ze hebben toen afgesproken dat we volgende zaterdag een jointje gaan roken. Voorlopig heeft Toby het verstopt in de kapotte voering van die zetel. Mijn pa moest eens weten.

Het viel Toby blijkbaar op dat ik niet zo enthousiast was. "Ge doet toch mee, hé?" vroeg hij keer op keer. "En ge gaat toch zwijgen, hé?". Tuurlijk ga ik zwijgen! Ik ga mijn maten toch niet verraden zeker?

Ik ben altijd wel te vinden voor wat fun, maar eigenlijk vind ik dit er echt over. OK, we steken wel vanalles uit. Maar drugs is uiteindelijk toch nog wat anders, of niet? Nu hebben we eindelijk ons eigen plekje in die garage en dat wil ik er niet voor op het spel zetten.

Nu ja, ik wil mijn maten niet verliezen. Op den duur weet ik niet meer wat ik nu best doe. Eigenlijk heb ik totaal geen zin in drugs. Toen mijn oudere zus wiet rookte, kwamen daar zoveel problemen van, dat ik heb gezworen dat nooit te doen. Maar gaan ze het flauw vinden als ik niet meedoe? Hoe gaan ze daar op reageren?"

'Niels', 'Mats' en 'Toby' zijn schuilnamen en de afbeelding bij dit verhaal is fictief.

De Druglijn garandeert anonimiteit. Verhalen of uitspraken worden nooit online geplaatst zonder voorafgaandelijke toestemming van de betrokkene.