Mijn collega Dirk had een zwaar ongeval. Sinds hij terug is, drinkt hij nogal stevig, terwijl hij ook pijnstillers neemt. Dat zorgt voor gevaarlijke situaties.

Wat doe je als een goede collega drinkt?

"Bij ons in het bedrijf is teamwerk erg belangrijk. Met een handvol mensen moeten we compleet op elkaar ingespeeld zijn. Als dat niet vlot loopt, komt ook de veiligheid in het gevaar. De verstandhouding met de mensen waarmee je werk moet dus erg goed zijn.

In het team waarin ik nu draai, wordt dat alsmaar moeilijker omwille van Dirk. Hij en ik werken al jaren samen en dat ging altijd heel goed. Twee jaar terug had hij een zwaar ongeval met een lange revalidatie. Sinds hij terug is, merk ik dat hij nogal stevig drinkt. Terwijl hij ook pijnstillers moet slikken voor zijn rug.

Regelmatig merk ik dat hij traag is van reactie, dat zijn reflexen niet scherp staan. Ik heb al een paar keer letterlijk moeten inspringen om ongevallen te voorkomen. Van de andere collega's komt er meer en meer commentaar. Ik neem het vaak voor hem op omdat ik hem al zolang ken. Toch wordt dat alsmaar moeilijker. Ik vermoed soms dat de anderen denken dat ik hem in bescherming neem. En zelf word ik het ook beu om zijn brokken te lijmen.

Met hem praten over zijn drankgebruik zie ik niet zitten. Het lijkt alsof ik mij dan bemoei met privé-zaken en uiteindelijk drink ik zelf ook graag al eens een glas. Naar de directie stappen lijkt op verraad. Ze hebben hem al extra kansen gegeven na zijn ongeval en ik wil Dirk niet in de problemen brengen. Wat doe ik nu best?"


Advies voor mensen die zich zorgen maken om het alcohol- of druggebruik van een vriend.

'Wim' en 'Dirk' zijn schuilnamen en de afbeelding bij dit verhaal is fictief. De Druglijn garandeert anonimiteit. Verhalen of uitspraken worden nooit online geplaatst zonder voorafgaandelijke toestemming van de betrokkene.