Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Drugs ABC » Methadon » Wat is Subutex (buprenorphine)?

Wat is Subutex (buprenorphine)?

In België zijn twee middelen erkend als vervangmiddel voor heroïne: methadon en buprenorphine (ook bekend onder de merknaam Subutex®).

Buprenorphine is een vervangmiddel voor heroïne

Een substitutiebehandeling houdt in dat men een vervangmiddel inneemt in de plaats van heroïne. Er zijn twee vormen van substitiebehandeling: een behandeling gericht op onthouding, en terugvalpreventie en een onderhoudsbehandeling.

  • Als de behandeling gericht is op onthouding, wil dat zeggen: het volledig stoppen met zowel heroïne als met buprenorphine (Subutex). Men krijgt dan dagelijks buprenorphine, maar de dosis wordt geleidelijk afgebouwd, dit in combinatie met een psychosociale begeleiding. Zo worden de kansen op vroegtijdig afhaken verkleind en de kans op een voortgezette behandeling vergroot.
  • Een onderhoudsbehandeling is niet gericht op volledig stoppen, er staat geen einddatum op het gebruik van buprenorphine (Subutex). Men krijgt dagelijks onder supervisie de voorgeschreven dosis. Door de langere werkingsduur van buprenorphine ten opzichte van heroïne, volstaat één dosis per dag. Daardoor kan men zich meer concentreren op het herstel, waardoor men bijvoorbeeld weer kan gaan werken. De buprenorphine blijft de lichamelijke en psychische ontwenningsverschijnselen opvangen. Ook tijdens een onderhoudsbehandeling wordt een brede waaier aan psychosociale ondersteuning voorzien.

Doordat buprenorphine (Subutex) veel goedkoper is dan heroïnegebruik verkleint de kans dat men crimineel gedrag zal vertonen om in het gebruik te kunnen voorzien.

Subutex wordt toegediend in de vorm van tabletten die de patiënt onder de tong laat smelten. Het kan geen kwaad als de tabletten per ongeluk worden ingeslikt, want buprenorphine wordt onschadelijk gemaakt door maagzuur. Dat is een belangrijk voordeel van Subutex, want elk jaar sterven verschillende kinderen nadat ze per ongeluk methadon hebben ingeslikt.

Effecten en risico’s van buprenorphine

Neveneffecten treden vooral op gedurende de eerste dagen van de behandeling en zijn vergelijkbaar met de nevenwerkingen van opiaten: darmproblemen, slaapstoornissen, hoofdpijn, misselijkheid, zweten, duizeligheid, slaperigheid, ademhalingsproblemen,…

De werking van buprenorphine is vergelijkbaar met die van methadon, net als de risico’s (inspuiten in de aders en kans op overdosis). Gebruik van buprenorphine is gevaarlijk in combinatie met slaap- en kalmeringsmiddelen, zelfs bij dosissen die afzonderlijk niet dodelijk zijn.

Suboxone

Om inspuiten van buprenorphine in de aders tegen te gaan werd het product Suboxone® op de Belgische markt gebracht. De beide werkzame stoffen in Suboxone (buprenorphine en naloxone) hebben elk een eigen doel.

Bij inname volgens het voorschrift, namelijk als tablet onder de tong, werkt Suboxone als een opiaat en is buprenorphine de enige werkzame component. De andere component, naloxone, is uitsluitend toegevoegd om het inspuiten van Suboxone minder aantrekkelijk te maken.

Veelgestelde vragen over methadon

Materiaal over heroïne