De werkzame stof in xtc heet 3,4-methyleen-dioxy-methamfetamine of afgekort MDMA. Xtc is dus familie van speedachtige stoffen of amfetamines.

Xtc is vooral bekend als partydrug. Toch gebruiken sommigen de drug ook gewoon thuis. Het heeft zowel opwekkend als bewustzijnsveranderend (hallucinogeen) effect.

Xtc is een synthetische drug en wordt in illegale labo's gemaakt. Het komt meestal voor als tabletten. Die worden meestal xtc-pillen genoemd. In Vlaanderen noemt men de tabletten vaak 'bollen'.

Xtc-pillen bestaan in oneindig veel varianten die verschillen naar inhoud, kleur en vorm. Vaak is in zo'n tablet ook een specifieke afbeelding gedrukt. Dat kan bijvoorbeeld het logo van een bekend bedrijf of luxeproduct zijn. De naam van de pil kan naar de kleur, vorm of afbeelding op de pil verwijzen.

Daarnaast komt MDMA ook voor als poeder of kristallen.

MDMA-poeder en -kristallen worden vaak in een capsule gedaan. Soms wordt met een natte vingertop in het poeder gedipt om dan een likje te nemen. Het kan ook in een sigarettenblaadje gedraaid (dat heet een bommetje) en ingeslikt worden. Opgelost in water kan men MDMA-poeder en -kristallen ook drinken.

De pillen en poeders zijn zelden volledig zuiver. Meestal bevatten ze andere producten die qua effect wel lijken op MDMA maar soms veel gevaarlijker zijn. In tablet komen ook versnijdingsmiddelen zoals cafeïne of verdunners zoals lactose voor. De laatste jaren bevat xtc steeds meer MDMA, soms zelfs in levensgevaarlijk hoge dosissen.

In het uitgaansmilieu krijgt xtc allerlei namen: pillen, bollen, batterijen, sjaars, jappen, E,… Of men noemt de pillen naar hun logo: duifjes, supermannetjes, rolexen, …

Drugs en urinetesting. De meest gestelde vragen

Folder over de voor- en nadelen van urinetesting.

Meer over xtc