Vlaamse jongeren noemen xtc-pillen vaak "bollen". Waarschijnlijk omdat de drug eruit ziet als een snoepje.

De pillen bestaan in allerlei vormen en kleuren. Meestal staat er in of op de tablet ook een afbeeldingen gedrukt. Ze hebben ook verschillende namen, die verwijzen naar het logo of de afbeelding.

De naam van de tabletten verwijst meestal naar de afbeelding. Soms gaat het ook om logo's van exclusieve of hippe merken. Zo kan je bijvoorbeeld een geel "Duifje", een groene "Rolex" of een roze "Playstation" kopen. Deze benamingen veranderen voortdurend, afhankelijk van welke soort pillen er op dat moment in omloop zijn.
Welke kleur zo'n pil heeft of welke afbeelding erop staat, geeft geen enkele garantie over de samenstelling en kwaliteit. Meer nog: uit analyses blijkt dat identiek uitziende pillen toch een heel andere samenstelling kunnen hebben. Ze kunnen een veel hogere of lagere dosis MDMA bevatten of heel andere stoffen bevatten die ook andere effecten hebben of bijvoorbeeld trager maar sterker werken. Het spreekt voor zich dat gebruik op die manier voor problemen kan zorgen.

Xtc-pil?

De benaming "xtc-pil" klopt niet vermits het om tabletten gaat. De populariteit die xtc rond 1990 verwierf, heeft er zeker mee te maken dat het een drug is die in tabletvorm voorkomt. Een pilletje slikken is iets wat iedereen van kindsaf kent. Xtc is een drug die dus veel minder omslachtig in gebruik is dan drugs die gesnoven, gerookt of ingespoten worden.

Hoewel de term "bollen" onschuldig klinkt, is xtc zeker geen onschuldige drug die je inneemt zoals je een snoepje zou nemen.

Andere veelgestelde vragen

Wat is xtc?

De werkzame stof die in xtc zit, heet methyleen-dioxy-methamfetamine of afgekort MDMA.