Xtc verhoogt de hoeveelheid serotonine in de hersenen. Die stof is verantwoordelijk voor een aantal van de typische effecten van de drug, zoals je erg goed voelen. Na de piek van serotonine ontstaat er weer een tijdelijk tekort. Dat zorgt op zijn beurt voor een dip en depressieve gevoelens in de dagen na het gebruik.

Effect van xtc op de hersenen

MDMA, de werkzame stof in xtc, werkt in op de chemische stoffen in de hersenen, de neurotransmitters. Het evenwicht in de hersenen wordt verstoord. Eén van die neurotransmitters is serotonine, een stof die een rol speelt bij onder andere slaap, stemming, geheugen en seksualiteit. Een aantal typische effecten van xtc worden verklaard door deze hogere concentratie van serotonine. Maar na de grote piek van serotonine ontstaat er een tijdelijk tekort. Dit zorgt voor depressieve gevoelens in de dagen na het gebruik.

Hoe deze negatieve effecten tegengaan?

Om dit depressieve gevoel tegen te gaan is het belangrijk om genoeg te rusten, regelmatig en gezond te eten en eventueel wat extra vitamines te nemen. Zo kan je lichaam weer op adem komen en het onevenwicht in de hersenen herstellen.

Helpen antidepressiva tegen de kater na xtc?

Volgens sommigen zouden antidepressiva helpen om de negatieve effecten van xtc tegen te gaan. Dit klopt echter helemaal niet. Antidepressiva innemen is echt af te raden! Ze zouden het chemisch evenwicht in je hersenen enkel nog zwaarder verstoren.
Deze medicatie gebruiken als je geen echte depressie hebt is geen goed idee. Maar de combinatie van antidepressiva met pepmiddelen is echt gevaarlijk. Je loopt risico op een serotoninevergiftiging.

Let wel: elk druggebruik houdt risico's in. Wie geen risico wil lopen of problemen wil voorkomen, gebruikt beter geen drugs. Wil je testen of jouw xtc-gebruik risico's inhoudt, doe dan anoniem de test.

Gezondheid en xtc

Wat zijn de risico's?

Enkele risico's van xtc op korte termijn zijn oververhitting en uitdroging. Wie xtc slikt, weet nooit wat hij precies gebruikt.