Vluchtige snuifmiddelen veroorzaken een dronken gevoel en een euforische roes, dikwijls met lach- of giechelbuien.

Na gebruik is men ontvankelijker voor allerlei zintuiglijke prikkels en heeft men een veranderd besef van tijd en ruimte. Er kunnen coƶrdinatiestoornissen, kleurrijke hallucinaties en gaten in het kortetermijngeheugen optreden. Het dronken gevoel wordt veroorzaakt door een zuurstoftekort in de hersenen. Deze euforische toestand duurt niet lang. Wie meer gebruikt, ervaart vooral een verdovend effect.

Hoewel het gaat om heel verschillende producten, verloopt de roes in grote lijnen op dezelfde manier. Uiteraard hangt het effect af van de gebruikte dosis. Hoe meer iemand gebruikt, hoe zwaarder de effecten zullen zijn.

Poppers doen de bloeddruk dalen waardoor het hart sneller gaat pompen en ze zorgen ook voor een betere doorbloeding van de hartspier. Ze werden daarom vroeger vooral bij hartpatiƫnten gebruikt. In het uitgaansmilieu (vooral in homokringen) zijn ze populair omdat ze een krachtige energiestoot lijken te geven, de seksuele gevoelens versterken en een spierontspannend effect hebben. Poppers werken maar heel kort, ongeveer een minuut.

Lachgas en andere vluchtige stoffen. De meest gestelde vragen

Folder met uitleg bij het fenomeen van vluchtige snuifmiddelen, wat dit soort stoffen doet, hoe ze worden gebruikt en wat daarbij fout kan gaan op korte en lange termijn.

Meer over vluchtige snuifmiddelen