Elk gecombineerd gebruik van drank, drugs en pillen is riskant, omdat het effect moeilijk voorspelbaar is. Dat geldt ook voor de combinatie van pepmiddelen en antidepressiva.

Antidepressiva werken in op de hersenen en regelen daar de (her)opname van een aantal neurotransmitters. Dat zijn stoffen die onze stemming beïnvloeden. Eén daarvan is serotonine. Mensen die depressief zijn vertonen vaak een tekort aan serotonine in de hersenen. Serotonine speelt een grote rol bij stemming en emoties. Door de beschikbaarheid van serotonine in de hersenen te regelen, helpen antidepressiva de gemoedstoestand verbeteren.

Risico's van combigebruik

Pepmiddelen (speed, cocaïne en xtc) ontregelen dezelfde neurotransmitters waar ook de antidepressiva op inwerken. Dit kan leiden tot te veel serotonine in de hersenen en tot een serotoninevergiftiging. Symptomen hiervan zijn onder meer oververhitting, hartritmestoornissen, bloedklontering, bewustzijnsstoornissen, toename van bloeddruk en hartslag, waardoor het risico op een hartaanval of een hartstilstand toeneemt.

Een antidepressivum gebruiken om depressieve klachten bij pepmiddelengebruik te voorkomen, is sterk af te raden! Sommige antidepressiva vertragen immers de afbraak van speed en xtc in de lever. Deze stoffen blijven dan veel langer dan gewoonlijk in het lichaam aanwezig. Iemand die op een avond veel speed, cocaïne of xtc gebruikt en daarnaast ook nog antidepressiva slikt, kan levensbedreigende dosissen van die drugs opstapelen in zijn lichaam. Wie antidepressiva voorgeschreven krijgt, gebruikt dus beter geen speed, cocaïne of xtc.

Wie speed, cocaïne of xtc gebruikt en met depressieve klachten naar de huisarts stapt, brengt de arts best op de hoogte van het gebruik voor er medicijnen worden voorgeschreven.

Drank, drugs of pillen op het werk? Goed gek

Affiche die sensibiliseert over de risico's van middelengebruik op het werk.