Alternatieve benamingen: benzodiazepines

Wat zijn slaap- en kalmeringsmiddelen?

De slaap- en kalmeringsmiddelen die vandaag het meest gebruikt worden zijn benzodiazepines. Benzo's worden vooral gebruikt bij slaap-, stress- en angstproblemen.

Effecten

Benzodiazepines vertragen de activiteit in de hersenen en het centrale zenuwstelsel. Bij het eerste gebruik verminderen de klachten. De slaap verbetert en gevoelens van angst, onrust of stress verminderen. Men wordt wel wat suffer en kan zich minder goed concentreren. Bij dagelijks gebruik nemen de positieve effecten al na enkele weken af.

Risico's

Elk medicijn kan bijwerkingen hebben. Die kunnen individueel verschillen, naargelang de gevoeligheid en gezondheid van de gebruiker. Onder invloed van benzodiazepines verminderen de concentratie en reactiesnelheid. Bij langdurig regelmatig gebruik kan men last krijgen van vervelende bijverschijnselen. Al na enkele weken wordt men afhankelijk van benzodiazepines.

Wetgeving

Geneesmiddelen, en dus ook slaap- en kalmeringsmiddelen, zijn onderworpen aan een aantal wetten. Zo moet elk geneesmiddel voorzien zijn van een bijsluiter die is opgesteld in voor iedereen begrijpbare taal. Slaap- en kalmeringsmiddelen kunnen alleen op doktersvoorschrift bij de apotheker gekocht worden.

Risico's beperken

Hoe lang gebruik ik slaap- en kalmeringsmiddelen? Is er gevaar in combinatie met alcohol of andere drugs? ZIjn er risico's verbonden aan dagelijks gebruik? Volgende tips helpen om de risico's van het gebruik van slaap- of kalmeringsmiddelen te beperken.

Aan de slag

Test jezelf
Hoe risicovol is mijn gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen?

Veelgestelde vragen over slaap- en kalmeringsmiddelen

Materialen over slaap- en kalmeringsmiddelen

Stoppen met drank, drugs, pillen of gokken

Stoppen met drank, drugs, pillen of gokken gaat zelden zonder slag of stoot. Het is een verhaal van wisselend succes, tegenslagen en overwinningen. Deze folder biedt basisadvies en houvast.

Studeren en medicatie gaan niet hand in hand

Folder over de effecten en risico's van medicatie bij het studeren. Inclusief tips om de examens zonder pillen door te komen. Dit materiaal draagt het Trusty-label voor kwaliteitsvolle jeugdinformatie.