In België zijn twee middelen erkend als vervangmiddel voor heroïne: methadon en Subutex® (merknaam voor buprenorphine).

Een substitutiebehandeling houdt in dat men een vervangmiddel inneemt in de plaats van heroïne. Er zijn twee vormen van substitiebehandeling: een behandeling gericht op onthouding en terugvalpreventie en een onderhoudsbehandeling.

  • In een behandeling gericht op onthouding krijgt men dagelijks Subutex® en wordt de dosis geleidelijk afgebouwd, dit in combinatie met een psychosociale begeleiding. Zo worden de kansen op vroegtijdig afhaken verkleind en de kans op een voortgezette behandeling vergroot.
  • Bij een onderhoudsbehandeling krijgt men dagelijks onder supervisie zijn voorgeschreven dosis Subutex®. Door de langere werkingsduur van Subutex® volstaat één dosis per dag waardoor men zich meer kan concentreren op het herstel en bijvoorbeeld kan gaan werken. Subutex® blijft de lichamelijke en psychische ontwenningsverschijnselen opvangen. Ook tijdens een onderhoudsbehandeling wordt een brede waaier aan psychosociale ondersteuning voorzien.

Doordat Subutex veel goedkoper is dan heroïnegebruik verkleint de kans dat men crimineel gedrag zal vertonen om in het gebruik te kunnen voorzien.

Subutex® wordt toegediend in de vorm van tabletten die de patiënt onder de tong laat smelten. Het kan geen kwaad als de tabletten per ongeluk worden ingeslikt, want buprenorphine wordt onschadelijk gemaakt door maagzuur. Dat is een belangrijk voordeel van Subutex®, want elk jaar sterven verschillende kinderen nadat ze per ongeluk methadon hebben ingeslikt.

Buprenorphine is een goed alternatief voor methadon, maar valt in België duurder uit voor de patiënt.

Effecten en risico's

Neveneffecten treden vooral op gedurende de eerste dagen van de behandeling en zijn vergelijkbaar met de nevenwerkingen van opiaten: darmproblemen, slaapstoornissen, hoofdpijn, misselijkheid, zweten, duizeligheid, slaperigheid, ademhalingsproblemen,...

De werking van buprenorphine is vergelijkbaar met die van methadon, net als de risico's (inspuiten in de aders en kans op overdosis). Gebruik van buprenorphine is gevaarlijk in combinatie met slaap- en kalmeringsmiddelen, zelfs bij dosissen die afzonderlijk niet dodelijk zijn.

Om inspuiten van buprenorphine in de aders tegen te gaan werd het product Suboxone® op de Belgische markt gebracht. De beide werkzame stoffen in Suboxone® (buprenorphine en naloxone) hebben elk een eigen doel: bij inname volgens het voorschrift, namelijk als tablet onder de tong, werkt Suboxone® als een opiaat en is buprenorphine de enige werkzame component. De andere component, naloxone, is uitsluitend toegevoegd om het inspuiten van Suboxone® minder aantrekkelijk te maken.

Andere veelgestelde vragen

Heroïne. De meest gestelde vragen

Folder die uitlegt wat heroïne is, welk effect het heeft en hoe het wordt gebruikt, wat de risico's zijn en waarom heroïne zo verslavend is.

Wat is heroïne?

Heroïne wordt gemaakt uit morfine, wat op zijn beurt gemaakt wordt uit opium, die dan weer afkomstig is van de papaverplant. Zuivere heroïne is een wit poeder met een bittere smaak. De heroïne die gedeald wordt is meestal erg versneden en heeft een grijze of bruine kleur.