Methadon is een vervangproduct voor heroïne en heeft een gelijkaardige werking. Het zorgt ervoor dat iemand met een afhankelijkheid van heroïne zich niet meer ziek hoeft te voelen bij het stoppen met heroïne: hij of zij zal dan geen ontwenningsverschijnselen krijgen.

Er zijn twee vormen van behandeling met methadon: een behandeling gericht op onthouding en terugvalpreventie en een onderhoudsbehandeling.

  • In een behandeling gericht op onthouding krijgt de persoon dagelijks methadon en wordt de dosis geleidelijk afgebouwd, dit in combinatie met een psychosociale begeleiding. Zo worden de kansen op vroegtijdig afhaken verkleind en de kans op een voortgezette behandeling vergroot.
  • Bij een onderhoudsbehandeling krijgt de persoon dagelijks onder toezicht zijn voorgeschreven dosis methadon. Door de langere werkingsduur van methadon volstaat één dosis per dag waardoor men zich meer kan concentreren op zijn herstel en bijvoorbeeld kan gaan werken. Ook tijdens een onderhoudsbehandeling wordt een brede waaier aan psychosociale ondersteuning voorzien.

Wanneer iemand een aantal weken methadon gebruikt zal hij of zij geen verdovende werking meer ondervinden en op een heldere manier emoties en pijn ervaren zoals iedereen. Methadon blijft wel de lichamelijke en psychische ontwenningsverschijnselen van heroïne opvangen.

Doordat methadon veel goedkoper is dan heroïnegebruik verkleint de kans dat men crimineel gedrag zal vertonen om in het gebruik te kunnen voorzien.

Veelgestelde vragen

Een greep uit de vragen over methadon

Heroïne. De meest gestelde vragen

Folder die uitlegt wat heroïne is, welk effect het heeft en hoe het wordt gebruikt, wat de risico's zijn en waarom heroïne zo verslavend is.

Meer over methadon