Op korte termijn

De gebruiker kan zich misselijk voelen. Bij hogere dosissen waarbij men 'out' gaat, bestaat het gevaar te stikken in eigen braaksel.

Ketamine werkt verdovend en pijnstillend. Dit betekent dat een gebruiker alle pijngevoel verliest en zichzelf dus kan verwonden zonder dat hij het merkt.
Door de desoriëntatie wordt het coördineren van bewegingen moeilijk. Ook dit kan leiden tot ongelukken.

De ketamine-trip is moeilijk voorspelbaar. De hallucinaties kunnen lijken op aangename droomtoestanden, maar het kan evengoed uitmonden in een bad trip met angstaanjagende hallucinaties tot zelfs een delirium. Dit is een hersenstoornis waarbij angst en desoriëntatie optreden en men dingen gaat voelen en zien die er niet zijn - meestal beestjes. Sommige gebruikers zien bepaalde lichaamsdelen krimpen of groeien, hebben het gevoel aan de grond vastgenageld te zijn of denken dat hun geest hun lichaam verlaat.
Mensen die psychisch kwetsbaar zijn, lopen een grotere kans op een bad trip.

Bij een te hoge dosis ketamine en/of door gecombineerd gebruik met alcohol of GHB ontstaat er een ernstig zuurstoftekort in de hersenen en de spieren, verhoogt de bloeddruk en raakt de ademhaling verstoord. Het is zelfs mogelijk dat een gebruiker een tijdje het bewustzijn verliest of dat er een hartstilstand optreedt.

Op lange termijn

Ketamine is als drug nog niet zo lang in gebruik. Daarom zijn de langetermijnrisico's nog niet voldoende bekend. Het is wel duidelijk dat ketaminegebruik tot chronische blaasontstekingen kan leiden die moeilijk of soms niet te behandelen zijn.

Er is een grote kans op verslaving bij langdurig gebruik. Ketamine veroorzaakt ook gewenning: men heeft er steeds meer van nodig om hetzelfde effect te bereiken.

Combigebruik. De meest gestelde vragen

Folder over de risico's van het combineren van illegale drugs met elkaar of met alcohol.

Meer over ketamine